cupio.ro/

Rezistența la antibiotice, o amenințare la nivel global. Care sunt pericolele din spatele lor

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

În ediția CSID Live din 19 ianuarie 2024 am discutat cu dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR, despre ce pericole pot ascunde antibioticele administrate după ureche, dar și ce presupune rezistența la antibiotice.

„Asta e unul din marele pericole, de abuz ale tratamentelor antibiotice în sezonul rece. Se prescriu o grămadă sau și cantitativ și ca tipuri de antibiotice inutil pentru viroze respiratorii. Lucruri de care să zicem că am discutat până acum fără niciun beneficiu. Adică nu există antibiotice care să aibă dovedit vreo eficiență, vreo reducere a severității sau a unor durate de boală pentru infecții virale, dacă ar fi vorba de complicații ale lor, e altă discuție, dar ăsta să spunem că ar fi un lucru pe care l-aș considera important, așa de punctat.

În primul rând, recomandarea, diagnosticul pentru care sunt ele recomandate. Prescrierea acestor antibiotice să fie limitată la situații în care ai o suspiciune înaltă sau o dovadă de infecție bacteriană, extrem de rar ai indicații de administrare profilactică deci preventivă de antibiotic și n-ar trebui să reprezinte un procent notabil din utilizare. Ca riscuri de la abuzul de antibiotice sunt numeroase. Pe măsură ce microbii sunt expuși și la nivel individual, dar și la nivel de țară, regiune geografică, unor anumite antibiotice se selectează tulpini din acele specii de antibiotic care capătă rezistență și-o pot transmite după aceea altora din aceleași specii sau înrudite împotriva clasei care era comun utilizată și în felul ăsta se pierd ca și beneficiu multe antibiotice care se prescriau uzual și asta s-a întâmplat de exemplu cu macrolidele”, a explicat dr. Andrei Rogoz, medic primar boli infecțioase la Spitalul Clinic SANADOR.

Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?

melimeloparis.ro