Radioterapia stereotaxică reprezintă una dintre cele mai avansate metode de tratament oncologic disponibile în prezent, fiind utilizată tot mai frecvent în cazul pacienților cu tumori hepatice, atunci când intervenția chirurgicală nu este posibilă.
„Radioterapia stereotaxică este o formă avansată a tehnicii radiologice care se bazează pe scăderea bruscă a dozei în spatele tumorii, în așa fel încât să realizăm o iradiere maximă la nivelul tumorii cu precizie maximă și o cruțare a țesuturilor sănătoase din jur”, explică Dr. Alin Țârlea, medic primar radioterapie, Centrul Oncologic SANADOR.
Această tehnologie permite administrarea unei doze mari de radiație direct asupra tumorii, cu un risc minim pentru organele și țesuturile din apropiere, grație preciziei cu care se aplică tratamentul.
Când este indicată radioterapia stereotaxică
În general, prima intenție de tratament în cazul cancerului hepatic, fie el primar sau metastatic, este intervenția chirurgicală. Însă, potrivit specialistului, „numai circa 38% din pacienți ajung la intervenție chirurgicală din diverse motive”. În aceste cazuri, sunt luate în considerare metodele ablative alternative, printre care și radioterapia stereotaxică.
„Este una din metodele care pot fi folosite și cu rezultate bune”, subliniază medicul. Aceasta este indicată în special în următoarele situații:
atunci când pacientul nu este eligibil pentru intervenția chirurgicală;
în cazul tumorilor primare, ca terapie de reducere a dimensiunii tumorii în vederea unui posibil transplant hepatic;
pentru a oferi chirurgului garanția că o tumoră micșorată are un comportament mai favorabil post-operator.
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?