Este important de precizat ca somnul este de multe ori scapat de sub control in vietile noastre, in special din cauza indatoririlor pe care le avem la serviciu sau mai ales daca suntem proaspat parinti si avem un bebelus acasa.
Profesorul Robert Adams de la Flinders University spune ca daca aveti nevoie de alarma pentru a va trezi inseamna ca nu aveti parte de suficient somn.
Pe de alta parte profesorul in psihologie, Sarah Blunden, cercetator pe teme medicale cu privire la calitatea somnului, precizeaza faptul ca daca dormi 7-8 ore pe noapte si totusi te trezeste ceasul desteptator, este posibil sa ai nevoie de si mai mult somn pentru a te simti odihnit.
Pentru a-ti da seama care este nevoia ta reala de somn ar fi bine sa astepti pana cand esti in vacanta sau de sarbatori pentru a te trezi fara alarma. Un weekend nu este suficient. Asa, iti vei da seama cate ore de somn iti cere corpul sa dormi.
Incearca sa te duci la culcare la aceeasi ora in fiecare seara !
Inchide alarma si vezi cand te trezesti in mod natural !
Va dura ceva timp pana cand corpul tau isi va gasi propriu ritm de functionare, spune profesorul Blunden.
Te simți iritat și stresat de lucruri minore?
Este un alt semn cheie al privarii de somn, spune Leonie Kirszenblat, doctor neurolog care studiaza somnul la Institutul Queensland Brain.
Gânduri negative înainte de culcare
Ilustrația unui creier care aruncă gânduri negative din coș în aer pentru a descrie de ce avem gânduri negative înainte de culcare.
De ce creierul vostru va tine in stare de veghe cu o mulțime de gânduri negative și ce puteți face în legătură cu aceasta? Este important sa incercati sa ignorati toate gandurile negative care va vin in minte si sa va concentrati atentia pe ceva frumos care vi s-a intamplat. Este recomandat sa cititi o carte care va face placere inainte de culcare. Are un efect uimitor, totul este sa incercati!
"Stim ca somnul afecteaza starea de spirit: [lipsa somnului] afecteaza abilitatea ta de a interacționa cu alte persoane, te face mai iritabil. Te face mai vulnerabil la stres si anxietate", spune dr Kirszenblat.
In concluzie, este foarte important sa ne cunoastem pe noi insine si sa dormim suficient pentru a functiona bine atat la job cat si in viata noastra personala, cu familia si prietenii.
Sursa:abc.net