La sfarsitul sezonului rece, se stie ca organismul nostru este mai slabit, deoarece el sufera datorita unei deficiente de imunitate, ca urmare a unui consum scazut de fructe si legume specifice verii, fapt care contribuie la o scadere a aportului de vitamina C si a complexului de B-uri, care ajuta la intarirea sistemului de aparare a organismului si la buna functionare a sistemului muscular. Prin urmare, daca organismul are imunitate scazuta are de suferit, iar schimbarile de temperatura din prima luna a primaverii favorizeaza dezvoltarea virozelor respiratorii, fiind afectati, in special, copiii, oamenii in varsta, cei cu boli cronice, precum afectiunile cardiovasculare, si, mai ales, cele respiratorii, dar si cei predispusi la alergii.
De aceea, un organism puternic, cu un bun raspuns imunitar la actiunile agentilor patogeni, are un rol fundamental in asigurarea sanatatii si lupta impotriva virusilor, bacteriilor si a alergenilor. Una dintre cele mai traditionale si cele mai eficiente metode pentru a proteja organismul, potrivit csid, impotriva agentilor patogeni este de a consuma alimente sau bauturi ce contin substante care au rolul de a activa si de a fortifica sistemul imunitar. Pentru aceasta, in afara de o dieta echilibrata, este foarte util sa introducem, in alimentatia noastra, cat mai multe seminte si nuci.
Mai mult, alimentele de culoare galbena, portocalie si rosie, ce contin caroten, cum ar fi rosiile, portocalele, morcovii, ce contin si cantitati importante de vitamina A si C, favorizeaza un raspuns imunitar foarte bun, si, prin urmare, sunt extreme de utile in dieta noastra. Nu trebuie sa uitam si de vitamina E, cu rol de antioxidant, iar vitamina C are efectul de a imbunatati actiunea vitaminei E, un rol puternic antioxidant si contribuie la diminuarea efectelor negative ale infectiilor respiratorii si ale racelilor.
sursa: totuldespremame.ro
Dintre alimentele traditionale care contribuie la intarirea sistemului imunitar, se cuvine sa enumeram si sa facem o scurta prezentare a urmatoarelor:
De asemenea, pot fi utilizate si cateva plante foarte eficiente in tratarea infectiilor si racelilor, dintre care ne retin atentia echinaceea, folosita ca adjuvant in starile de imunitate scazuta, stress, oboseala, raceli, hepatite, infectii renale, urinare, si ale gatului. Se iau 2 pastile pe zi, timp de 2 saptamani, apoi pauza si se repeta cura.
Propolisul, antibioticul minune, cu rol in imunitate ridicata, se poate consuma atat sub forma de capsula, cat si sub forma de tinctura sau solubila. Doua capsule pe zi, timp de 40 de zile, ajuta la prevenirea infectiilor virale, iar 50 de picaturi de tinctura, luate de 3-4 ori pe zi, scurteaza cu pana la 50% timpul de vindecare in urma unei viroze sau gripe, potrivit csid.
Desi mai putin cunoscut, cunoscuta companie de produse naturiste Favisan ne recomanda pentru combaterea racelilor si folosirea cimbrisorului, ce este foarte util in raceli, bronsite, tuse, infectii respiratorii, dar si in cazul unor problem digestive. Patru comprimate pe zi, inainte de mese, sau ceaiuri baute frecvent, timp de 3 luni, produc efectele dorite de oricine are aceste probleme.
Pentru a rezuma, intarirea sistemului imunitar trebuie sa fie o preocupare pentru fiecare dintre noi, caci, un organism puternic ne pazeste de foarte multe boli!
Publicat de Roxana