Pregatirea copilului pentru scoala si relatia parinte-copil

Pregatirea copilului pentru scoala si relatia parinte-copil

Un nou an scolar debuteaza astazi, si odata cu el, dorinta netarmurita a copiilor de a-si reintalni colegii, de a se juca si socializa cu ei. Totodata, inceputul de scoala este perceput, de catre foarte multi psihologi, drept o mare provocare pentru cei mici. De aceea, tot mai multe articole de specialitate pun accentul pe pregatirea copilului pentru scoala si relatia parinte-copil in acest context.

De mentionat este faptul ca, de cele mai multe ori, copiii nu sunt intotdeauna tocmai doritori sa experimenteze noi cunostinte. Mai mult, teama de cadru didactic, de notele proaste, dar si de parasire a caminuluu familiar le poate produce o asa-numita anxietate de separare.

Aparuta pe fondul temerii copiilor mici fata de un univers nou, necunoscut, anxietatea de separare poate fi combatuta, intr-un mod eficace, printr-o foarte buna comunicare intre parinti si copii. In datoria lor de a furniza educatia elementara a copiilor, parintii sunt responsabili de explicarea impactului social, dar si psihologic al scolii asupra dezvoltarii psihice a copiilor si a parcursului profesional ca viitor adult.

Iata asadar, cateva modalitati prin care putem realiza eficient pregatirea copilului pentru debutul noului an scolar. De ce aspecte ar trebui sa tinem cont, pentru ca scoala sa nu se transforma intr-o reala povara pentru cei mici.

Cumpararea de articole scolare atractive

Stim ca cei mici sunt atrasi la maxim de universul culorilor vii si a lumii jocului. De aceea, ij pregatirea copilului pentru noul an scolar, trebuie sa avem in vedere ca articolele scolare pe care le achzitionam sa ke cultive acestora, cat mai bine, pasiunea pentru invatatura.

Creioanele colorate, plastilina, un penar crazy, cu o papusica frumoasa, un ghiozdan multicolor, sunt instrumentele care il pot determina pe cei mic sa faca un prin pas in accesarea de noi achizitii informationale.

De asemenea, o carte de povesti istorie, beletristice si nu numai ii poate capta copilului atentia si ii poate cultiva, totodata, pasiunea sa pentru literatura sau istorie. Sau de ce nu o jucarie care canta in engleza poate fi utila in invatarea primelor cuvinte in aceasta limba!

Decizia, este asadar, la indemana parintilor, care cunosc, cel mai bine, personalitatea propriului lor copil si sunt in masura sa faca cele mai bune cumparaturi atunci cand vine vorba de scoala.

Explicarea rolului obiectelor studiate

Pentru ca procesul de invatare sa fie cat mai facil, si, in acelasi timp, cat mai eficient, parintele ale datoria, alaturi de cadrul didactic, sa ii explice acestuia rolul fiecarei discipline scolare si utilitatea fiecarei notiuni invatate pentru viata reala.

Succesul invatamantului romanesc depinde, in mare masura, de modul in care copiii reusesc sa inteleaga legatura dintre teorie si practica. Iar lectiile vor fi mult mai usor de asimilat daca parintii le vor explica acestora ca fiecare capitol studiat are si o aplicabilitate concreta in viata reala.

Evitati presiunea notelor!

Eficienta actului educational, nu depinde, in proportie de 100% de notele obtinute de catre elevi. De foarte multe ori, relevanta asimilarii si insusirii notiunilor de baza este demostrata mai ales prin modul in care elevii reusesc sa transpuna, in practica, in exercitii sau in diverse situatii notiunile predate in timpul orelor.

pregatirea copilului pentru scoala
10

Performantele scoalare aduc, cu ele, si reversul medaliei, in sensul ca elevul va fi in permananta stressat si supus unei reale traume psihice provocata de dorinta de a excela la o anumita materie, dar si de a obtine primul loc in clasa.

Cursa nebuna dupa performanta poate avea, insa, consecinte nefaste, copilul obosind si clacand la un moment dat!

De aceea, parintele este dator sa ii explice copilului ca nu este important sa obtina, de fiecare data, numai note de 10. Mai mult, notele de 10 nu il vor conferi neaparat, o imagine pentru eternitate in amintirea scolii.

Paintii nu ar trebui sa ii forteze pe copii si nici sa ceara de la copii mai mult decat se poate.

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook