Sarbatorile de Paste reprezinta ocazia perfecta pentru a-i rasfata pe musafirii veniti sa umple de bucurie casele romanilor. Desi gusturile nu se discuta, poti incerca sa cuceresti inimile oaspetilor tai de seama cu un desert savuros si delicios. O prajitura de Paste completeaza, asadar, lista extrem de generoasa a meniului special destinat unui asemenea moment cu semnificatii aparte pentru istoria omenirii!
Cu siguranta, o asemenea prajitura de Paste va fi considerata de catre cei mai impatimiti degustatori drept "cireasa de pe tort", atunci cand vine vorba despre mancarile de pe urma carora sa te lingi pe degete. Desi nu inlocuieste traditionalul cozonac, cu toate acestea desertul acesta poate face parte din festinul artei culinare care sa confere un aer nou la inceput de primavara!
Iata, deci, care este minunata reteta:
Faina, zaharul, uleiul si ouale fac parte din ingredientele de baza care intra in compozitia blatului. acestei prajituri de Paste. Daca ne dorim sa preparam un blat din vanilie, trebuie sa avem grija sa garnisim aluatul cu esenta de vanilie si un varf de lingurita de praf de copt. 4 oua, 4 linguri de zahar, 2 linguri de ulei , 4 linguri de faina, esenta de vanilie si praful de copt trebuie, asadar, amestecate cu foarte mare maiestrie pentru a realiza un blat pufos si delicios de vanilie.
Daca invitatii nostrii sunt atrasi de blatul cu nuca, atunci vom avea nevoie de 5 albusuri, 5 linguri de zahar, 5 linguri de nuca macinata, 5 linguri de pesmet de biscuiti. Blatul se parfumeaza cu 2 picaturi de esenta de migdale.
Prepararea cremei se poate dovedi o adevarata aventura culinara pentru orice gospodina! Asadar, inainte de a porni la drum, asigura-te ca ai in casa 5 galbenusuri, 100 de grame de zahar pudra, 400 ml de lapte, 200 de grame de ciocolata, 200 de grame de unt si 2 linguri de amidon.
Foarte simplu! In cazul in care optam pentru blatul de vanilie, separam albusurile de galbenusuri, batem albusurile spuma si le amestecam cu un praf de sare. Adaugam zaharul si mixam pentru a obtine o spuma densa si lucuoasa. Amestecam galbenusurile cu ulei si esenta de vanilie si le turnam peste albusuri, dupa care mixam usor. La final, adaugam faina, praful de copt, amestecand usor cu o spatula, efectuand miscari de jos in sus.
Pentru a pune compozitia la cuptor, avem nevoie de o tava de 40/28 cm. Inainte de a turna compozitia in tava, tapetam cu hartie de copt, pentru ca aluatul sa nu se prinda de marginea tavii. Blatul se coace la cuptorul preincalzit timp de 20 de minute la temperatura de 210 grade. Lasam apoi la racit, nu desfacem hartia de copt!
In situatia in care optam pentru un blat ci nuca, vom separa galbenusurile de albusuri. Albusurile se bat spuna cu un praf de sare. Adaugam apoi zaharul si mixam bine pana ce obtinem o spuma lucioasa, astfel incat aceasta sa se mentina bine de paletele mixerului si sa faca tepi la atingere. La final, incorporam cu o spatula., efectuand miscari de jos in sus, nuca macoinata, pesmentul si esenta de migdale.
Aplicam aceleasi proceduri de coacere ca in cazul blatului cu vanilie, cu deosebirea ca vom tine tava la cuptor 25 de minute.
Obtinem o crema omogena amestecand amestecand bine galbenusurile, zaharul si amidonul. Peste compozitia obtinuta adaugam laptele si amestecam continuu, pentru a evita formarea cocoloaselor, dupa care punem la fiert, astfel incat compozitia sa se ingroase precum o budinca. Crema se adauga peste primul strat de blat scos de la cuptor (1/2). Se pune si al doilea blat deasupra, dupa care se pune si celalalta jumatate din cantitatea de crema ramasa. Se taie si se serveste rece a doua zi.
Va dorim posta buna si un Paste Fericit alaturi de cei dragi!