In pragul sarbatorilor de iarna, numeroase gospodine se straduiesc sa puna pe masa deserturi realizate dupa retete traditionale si gustoase. Daca celebrii cozonaci tin capul de afis cu prilejul zilelor de Craciun, ei bine, bucataresele au acum la dispozitie o reteta superba, care, mai mult ca sigur va cuceri inimile invitatilor. Prajitura “Alba ca zapada” este un desert stravechi si mult indragit, atat in casele romanilor ce locuiesc in mediul rural, cat mai ales a celor din marile orase.
Reteta este una simpla, nu necesita foarte multa indemanare, iar rezultatul in urma coacerii este realmente spectaculos. Preparata din foi fine, moi si crema vanilinata, acrisoara, pe baza de lamaie, acest desert miraculos este unul dintre cele mai iubite atat de catre copii, cat si de catre cei mari.
Bucataresele care se ocupa de pregatirea prajiturii este bine sa stie, inca de la bun inceput, faptul ca timpul de preparare este de maxim 40 de minute, din care 20 de minute dureaza incorporarea ingredientelor, iar celelalte 20 sunt rezervate procesului de coacere.
Prajitura “Alba ca zapada” se prepara folosind ingrediente apetisante si aromate. La baza acestora stau foile fine, care se realizeaza din 3 oua mari, 550 grame de faina, 200 de grame de zahar, 70 de grame de ulei, 1 lingurita de praf de copt sau bicarbonate stins in zeama de lamaie si un praf de sare, dupa preferinte.
Pentru crema, sunt necesare 1 litru de lapte, 200 de grame de zahar, 200 de grame de gris, 250-300 de grame de unt, 2 lamai, un baton de vanilie si zahar pudra pentru decor.
Mai intai, se pragateste aluatul. In acest sens, ouale, sarea, uleiul, zaharul se pun intr-un vas si se bat cu mixerul pana in momentul in care zaharul se topeste complet. Dupa aceea, se adauga faina, laptele si praful de copt stins in zeama de lamaie, care are rolul de a fragezi compozitia. Se obtine o textura lipicioasa, nu foarte moale, la nevoie se mai poate adauga o lingura de lapte, in functie de gradul de umiditate si puterea de absorbtie a lichidului pe care il are faina.
Aluatul se imparte in 4 bucati egale de cate 250 de grame. Se presara pe masa sau planseta un pic de faina, dupa care se intinde foaia cu ajutorul unui sucitor. Foile trebuie sa fie cat mai subtiri si sa acopere dimensiunea normal a unei tavi de aragaz. Foile se inteapa cu furculita din loc in loc, pentru a se evita umflarea inestetica in timpul coacerii.
Foile de la prajitura “Alba ca zapada” se tine la copt pret de maxim 4-5 minute. Acestea nu trebuie sa fie rumenite, ci doar usor coapte. Asadar, mare atentie ca se ard intr-un timp foarte scurt. Se pun pe o hartie si se pot suprapune unele peste altele.
Pentru prepararea cremei, se pune laptele la fiert impreuna cu zaharul, se adauga batonul de vanilie sau esenta, dupa caz. Se presara si coaja rasa de la o lamaie. In momentul in care laptele da in clocot, se pune si grisul, care se amesteca cu ajutorul unui tel, pentru a nu se forma cocoloase. Compozitia se pune pe foc pret de 2-3 minute, apoi se lasa la racit. Ca sa nu prinda crust ape deasupra, recomandat ar fi ca oala sa se acopere cu o bucata de hartie sau folie.
Prajitura “Alba ca zapada” se face, umplandu-se foile cu crema pregatita in prealabil. Crema se imparte in 3 si se intinde pe fiecare foaie. Deasupra se prasara un praf de zahar pudra, pentru decor. Se aseaza pe loc drept, preferabil pe un fund de lemn, iar pe deasupra se pun niste greutati, care sa tina prajitura dreapta. Se lasa asa timp de 12 ore si se va obtine un desert moale si delicios.