cupio.ro/

Piersica si beneficiile consumului sau

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Ce este piersica?

Este vedeta lunii in care suntem acum. Piersica este un fruct aromat cu origine exotica si cu o istorie ce dateaza din secolul 10. Piersicile sunt originare din China, unde piersicul era perceput ca a fi “pomul vietii”. In acest colt al Asiei, piersicile erau considerate simboluri ale unitatii si ale nemuririi. Istoria si legendele despre acest fruct merg chiar mai departe si vechii persi fac cunoscute aceste fructe si in Imperiul Roman, romanii numindu-le “marul persan”.

Sunt gustoase, au o multime de vitamine si minerale care ajuta la mentinerea echilibrului nervos, energizeaza si hidrateaza organismul si intaresc imunitatea, regleaza functiile hepatice si intestinale. Si beneficiile nu se opresc aici.

Piersicile-aduc un aport nutritional nemaintalnit

Sursa: en.wikipedia.org

Din punct de vedere nutritional, potrivit unui articol aparut pe pagina de internet “Ce se intampla doctore”,  piersica va ofera  nu mai putin de 10 vitamine: A, C, E si K si alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Piersicile contin fibre si carbohidrati, o piersica mare continand 17 g de carbohidrati din care 3 g provin din fibre, care ajuta la prevenirea la tratarea constipatiei, la mentinerea in cote normale a colesterolului (prin urmare importante in mentinerea unei bune sanatati cardiovasculare), la prevenirea aparitiei cancerului de colon si a altor afectiuni la nivelul colonului. In plus, sunt esentiale pentru o digestive optima.

Aceasta este un sprijin important in vederea incetinirea procesului de imbatranire si la prevenirea instalarii bolilor cronice. Pe de alta parte, licopenul si luteina continute de piersici sunt importante in prevenirea degenerarii maculare. Aceste substante previn aparitia cancerului si scad riscul aparitiei bolilor de inima.

Iti protejeaza ochii

Sursa: aweno.deviantart.com

Piersica este bogata in beta caroten care se transforma in Vitamina A in corp si te ajuta sa iti mentii vederea sanatoasa. Totodata, betacarotenul previne aparitia degenerescentei maculare, o boala care, in timp, duce la orbire. Aceasta contine doua carotenoide, luteina si zeaxantina, care previn aparitia cataractei. Pe langa asta, acesti compusi protejeaza retina de pericolul radicalilor liberi.

Sunt bune pentru sistemul nervos

Prezenta magneziului in piersici te ajuta sa tii la distanta stresul si anxietatea, pastrand echilibrul sistemului nervos. Lipsa magneziului din organism poate afecta functionarea sistemului nervos, iar tu te vei simti mai agitata si mai nervoasa. Vitamina B prezenta in piersica te ajuta sa fii mai fericita, avand efecte asemanatoare serotoninei, numita si "hormonul fericirii".
In concluzie, piersica nu este doar un fruct gustoas si zemos. Ea iti aduce nenumarate beneficii pentru sanatate, fiind considerata "fructul longevitatii". Iar motivele sunt multiple. Ea este plina de nutrienti si antioxidanti care te pot ajuta in sarcina, in lupta contra obezitatii, a cancerului sau a racelilor si infectiilor.

melimeloparis.ro