Pestele face parte din traditia culinara a romanilor. Bogat in fosfor, omega 3 si alte elemente nutritive de o valoarea inestimabila, acesta trebuie consumat de cel putin 3 ori/saptamana, pentru a beneficia din plin de aportul sau calitativ. In Romania, traiesc mai multe speciii de peste de apa dulce sau apa sarata, iar pastravul este poate cea mai cunoscuta specie de peste. Acesta traiste preponderent in apele de munte, cu unde temperatura este destul de scazuta chiar si pe perioada verii.
Crescatorii de pastrav se regasesc si in zonele mai joase, submontane si de deal, cu conditia ca apele sa fie puternic oxigenate.
In Romania, cele mai mari exemplare se regasesc in lacul Bicaz, capturile cantarind chiar si 6 kg.
Din punct de vedere anatomic, pastravul are spatele cenusiu-albastrui sau verde inchis, cu flancurile argintii si abdomenul lucios. Aceasta specie de peste preinta numeroase pete negre pe corp, pe partea dorsala si caudala. Petele rosii lipsesc, iar de-a lungul liniei laterale se intalnesc mai multe dungi multicolore, care ofera o stralucire unica in culorile curcubeului.
Pastravul este un peste care se pescuieste foarte usor, intrucat este foarte lacom.
Face parte din familia samonidelor, prezent in apele noastre ca urmaee a popularii pe cale artificiala ori prin evadare din helesteie, pe calea apelor de alimentare a acestora sau odata cu apele de scurgere din buzunare.
Desi se intalneste cu predilectie in apele de munte, in ultima perioada ajuns sa fie crescut cu real succes si in crescatoriile industriale, fiind vandut apoi pe piata, ca un produs extrem de cerut de catre marile restaurante.
Datorita cantitatii mari de grasime, pastravul se poate prepara la cuptor sau la gratar. La cuptor, se poate gati cu sos picant, care ii confera o aroma apetisanta si o savoare care va impresiona musafirii pofticiosi care servesc o veritabila cina copioasa.
Se serveste cald,pe pat de cartofi natur.
La pregatirea pastravului la cuptor, avem nevoie de 4 bucati de pastrav, 6 linguri de ulei de masline, 300 de ml de vin alb, 1 legatura de patrunjel, 2 bucati de ardei iute, 6 rosii, 6 linguri de pasta de tomate, lamaie, piper si chili pentru condimentare.
Pentru inceput, pestele se spala bine, apoi se curata de intestine si pielita neagra. Bucatile de carne se sareaza si se lasa intr-un vas adanc, pret de 20 de minute.
Intre timp, se spala si se curata rosiile, se taie in felii medii si se pun intr-o tava de cuptor, unsa bine in prelabil cu ulei de masline. Peste rosii se aseaza pastravul, in care sunt puse cele doua felii de lamanie in fiecare bucata.
Se pune la cuptor si se lasa 30 de minute, la foc foarte mic.
Vinul alb se amesteca cu patrunjelul tocat maruntr, cu ardeiul iute tocat marunt, sarea, piperul si pasta de rosii. Pentru un gust mai picant, se poate presara mai mult chili.
Intreaga compozitie se pune din nou la cuptor si se mai lasa inca 7-8 minute.