Asociația SEXUL vs BARZA a lansat, în ianuarie, proiectul „Consiliere online comprehensivă în domeniul sănătății reproductive și sexuale adolescenții și tinerii din România”, finanțat printr-un grant independent de Organon. Proiectul își propune să crească accesul la informarea gratuită și corectă științific privind sănătatea sexuală și să reducă stigma asociată cu acest subiect în rândul românilor, cu un focus special pe femei tinere și fete.
Proiectul se întinde pe toată durata anului 2024, timp în care, psihologul angajat în proiect va răspunde tuturor întrebărilor, nelămuririlor sau cererilor de sprijin, de luni până vineri, în intervalul orar 11:00-14:00. Cei interesați pot accesa serviciul oricând, printr-un mesaj privat trimis pe paginile de Instagram, Facebook sau TikTok ale Asociației SEXUL vs BARZA.
În prima lună de funcționare, serviciul a răspuns la nevoile unui număr de 77 de beneficiari, dintre care 68% erau fete sau tinere femei. Dintre cei care au fost de acord să-și declare vârsta, aproape toți aveau sub 24 de ani, iar 60% aveau între 15 și 19 ani. Cele mai întâlnite subiecte în cererile de informare sunt:
1. Frică de o potențială sarcină; (35%)
2. Contracepție; (14%)
3. Afecțiuni medicale; (10%)
4. Detalii despre prima dată. (9%)
Asociația SEXUL vs BARZA a oferit prima oară acest serviciu de informare și sprijin în 2019, când a fost făcut posibil de parteneriatul cu Salvați Copiii, apoi funcționând timp de 1 an în parteneriat cu SOS Satele Copiilor. Serviciul a fost sistat în martie 2023 din lipsă de resurse, după ce a deservit peste 5000 de beneficiari în cei 4 ani de funcționare.
„Suntem extrem de bucuroase să putem deservi din nou cei peste 500 000 de urmăritori ai platformei noastre educative online cu serviciul adițional de informare și sprijin personalizat, într-un context în care tinerii din România nu găsesc mereu nici resursele, nici deschiderea personală sau a personalului medical pentru discuția vulnerabilă despre nevoile lor de sănătate reproductivă și sexuală.
Cunoscând Asociația SEXUL vs BARZA, tinerii ne scriu nouă cu încredere și deseori într-un context de criză, mesajele lor fiind nu rar un strigăt de ajutor într-o situație în care se simt singuri. Ne dorim ca serviciul nostru să fie unul de legătură între cei în căutare de sprijin și sistemul de sănătate, care pentru ei poate părea uneori greu accesibil și greu de navigat. Astfel, vrem să punem umărul la asigurarea de servicii de sprijin prietenoase cu tinerii într-un domeniu al sănătății așa de sensibil cum este cel reproductiv”, a declarat Adriana Radu, Președinta Asociației SEXUL vs BARZA.
Atât accesul la educație sexuală, cât și cel la servicii de planificare familială este redus în România. Anual, aproximativ 5-7% dintre elevi beneficiază de materia educație pentru sănătate care implică și noțiuni de educație sexuală, în timp de distribuția gratuită de contraceptive pentru persoane vulnerabile, inclusiv pentru tineri, nu mai este finanțată de stat de 10 ani. Astfel, statisticile de sănătate sexuală și reproductivă scot la iveală faptul că 20% dintre persoanele diagnosticate cu HIV au sub 24 de ani (potrivit raportului HIV/AIDS surveillance in Europe 2022), iar numărul de mame minore a crescut față de acum 10 ani (potrivit INS), în timp ce persoanele tinere din România sunt lipsite de posibilitatea de a deprinde abilități de interacțiune cu sistemul de sănătate. De aceea, serviciul de informare și sprijin a fost dezvoltat ca răspuns la consecințele lipsei acute de educație sexuală și a accesului îngreunat la servicii de sănătate reproductivă și sexuală pentru tinerii din România.
Articol furnizat de KomuniK - Comunicate de presa