Toamna este sezonul in care se culeg roadele coapte pe timpul verde. Acum este timpul in care putem benefica din plin de aportul de vitamine si minerale furnizat de fructele si legumele de sezon. Iar nucile se afla printre vedetele acestei perioade.
Si, pentru ca sanatatea noastra este mai importanta decat orice alt lucru, medicina naturista ne recomanda o cura in care "nucile" sunt vedetele principale ale meniului nostru. Gustoase si extrem de sanatoase, nucile sunt un excelent adjuvant in curile de tratare a efectiunilor gastro-intestinale: ulcere, dispepsii, iritatii, diaree sau constipatie. De o calitate nutritinala exceptionala, miezul de nuca poate fi consumat timp de o luna, dar fara a depasi 100 de grame zilnic. Avand o textura destul de tare, digestia miezilor de nuca de face ceva mai gre. De aceea, acestia ar trebui mestecati cu atentie inainte de inghitire, pentru a se evita problemele legate de tranzit. Mai mult, pentru usurarea digestiei, se recomanda consumul lor in stare proaspata sau usor prajite.
Adesea neglijate de foarte multi romani, nucile sunt atat de valoroase din punct de vedere nutritional, incat pot fi oricand consumate ca atare, impreuna cu o lingurita de miere de albine sau ca ingredient al unor prajituri.
Dar care este valoarea lor nutritionala?
Aceste fructe sunt un izvor nesecat de grasimi bune, sustante proteine, saruri minerale si vitamine. Miezul lor contine aproximativ 3-5% apa, 52-77% grasimi, 12-25% substante proteice din grupa globulinelor, saruri minerale ( este recunoscuta cantitatea mare de cupru si zinc ce este furnizata organismului), provitamina A, vitaminele B1, B2, biotina, colina, vitaminele C, E, F, P.
Prin continutul ridicat de tocoferol, nucile contribuie la scaderea continutului de colesterol din sange. Bogate in grasimi si proteine, sunt un excelent inlocuitor al carnii in perioadele de post, contribuind la mentinerea tonusului si a energiei necesare. Nucile sunt indicate de catre medici in special pentru cei se sufera de probleme cardiovasculare, dureri reumatismale. Combat infectiile urinare si sunt un incredibil vermifug. In plus, continutul lor ridicat in cupru le fac potrivite in dieta persoanelor care se confrunta cu anemie. De asemenea, prin continutul lor scazut de hidranti de carbon, nucile sunt admise si in regimul diabeticilor. Nu in ultimul rand, ajuta si la intarirea sistemul de aparare a organismului pe perioada anotimpului rece.
Inca din perioada Evului Mediului, nucile erau folosite pentru tratarea diferitelor afectiuni psihice, intrucat se credea, ca si astazi, de altfel, ca forma miezului semana izbitor cu cea a creierului uman. Potrivit studiile recente, miezii sunt indicati in curele de stimulare a memoriei, expuse surmenajelor intelectuale.
Continutul bogat in zinc recomanda miezul de nuca in tratamentul asteniei, intârzierilor de crestere, tulburarilor sistemului nervos. Pentru cei surmenati si slabiti, un pumn de miez maruntit se amesteca cu o lingura de miere, dupa care se bea un pahar cu suc proaspat de fructe. Pentru marirea capacitatii de memorare si pentru perioadele de invatare, mai ales in perioada examenelor, se pot consuma zilnic 10-15 nuci amestecate cu 4 linguri de miere de albine poliflora. Amestecul se manânca pe indelete mestecând bine fiecare imbucatura. Pasta obtinuta din miejii a opt nuci verzi macinate si o lingura de miere poliflora este un preparat energizant cu efecte benefice in combaterea aterosclerozei, colesterolului si stresului. Terapia trebuie urmata trei-patru saptamâni si va va scapa si de dureri de cap si migrene.