cupio.ro/

Nora Neghină, psiholog: cum ne dăm seama că suntem dependenți

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Când vorbim de adicție și când de pasiune? Cum ne dăm seama că suntem dependenți? Nora Neghină, psiholog, ne-a ajutat să facem diferența între adicție și pasiune sau între adicție și o plăcere de o intensitate mai mare. 

Și adicția și pasiunea au în comun faptul că ambele produc o plăcere celui care are respectivul comportament. Diferența majoră este că adicția provoacă anumite consecințe negative persoanei adictive și celor din jur, iar pasiunea vine cu bucurie și consecințe pozitive asupra acelei persoane.

Când e vorba de adicție și când e vorba de o pasiune?

Ne dăm seama că avem o adicție făcând o comparație cu pasiunea și plăcerea. "Într-o adicție nu avem control, nu ne putem opri, chiar dacă vedem că anumite consecințe sunt unele negative. Spre deosebire de adicție, în pasiune sau plăcere foarte mare, putem spune stop", ne-a spus psihologul Nora Neghină. Mai mult, dacă nu e adicție, putem să ne oprim atunci când realizăm că le facem rău celor dragi, pe când în adicție este mai dificil. Este nevoie de terapie, de grupuri de sprijin, de multă disciplină și o motivație puternică.

De obicei, adicția creează o deconectare față de noi înșine și față de persoanele dragi, creând suferință nu doar celui care are comportamenul adictiv, ci și celor din jur. Astfel, cei care devin dependenți simt nevoia să se izoleze, să se adâncească în acest comportment adictiv care le face rău. Pe când cei care au o pasiune, acele persoane se conectează cu el însuși, cu cei din jur, își dezvoltă creativitatea împlinindu-și acea pasiune care vine cu multă bucurie.

Specialiștii spun că în spatele adicțiilor s-ar putea afla anumite traume sau lipsa de afecțiune din copilărie. Însă, cel mai important este ca atunci când observăm că cineva drag începe să aibă un comportament adictiv, se izolează pentru a continua acel comportament, să îl sfătuim să meargă cât mai repede la un specialist în sănătate mintală pentru ca acea aicție să nu se adâncească și să nu acapareze total acea persoană.

Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3

Sursa: Youtube / CSID.ro - Ce se intampla, Doctore? video channel

melimeloparis.ro