Negresa, sau delicioasa, cum mai este denimita, este una dintre prajiturile extrem de gustoase, care ne pot umple mereu de savoare papilele gustative. Este o prajitura ce poate fi gasita destul de frecvent la majoritatea patiseriilor si cofetariilor, dar se poate prepara foarte usor si in casa, si credeti-ma, ca este mult mai buna la gust decat cea pe care o intalnim in comert si mult mai sanatoaasa, deoarece vom folosi numai ingrediente naturale si de buna calitate. De retinut este faptul ca o putem manca atat in zilele obisnuite, dar poate fi consumata, in zilele de post din timpul saptamanii, pentru cei care opteaza pentru un astfel de alimentatie.
Pentru a face negresa, aceasta fabuloasa prajitura, avem nevoie de urmatoarele ingrediente:
Pentru a prepara blatul, este necesar sa pumen pe aragaz laptele, 200 de gr de zahar si untul, se amesteca pana aceasta din urma se topeste, timp in care vom pune si cacao, vom amesteca usor, avand grija sa nu facem cocoloase, pana va da in clocot, dupa care oprim focul si lasam sa se raceasca. Un alt mod de a prapara, daca nu folosim lapte, este sa topim cu lingura untul, cu cacao si zaharul ( 200 de gr).. Se separa albusurile de ou de galbenusuri, pe care le vom folosi pentru glazura. Adaugam albusul, nucile si faina, pentru a inchega compozitia. O alta modalitate ar fi sa punem si galbenusurile in compozitie, amestecam cu mixerul , dupa care adaugam praf de copt si faina pentru a inchega si a face un blat mai pufos. Acum depinde de preferintele fiecaruia, daca doreste o negresa cu glazura de cacao, sau o prajitura cu glazura de oua pe deasupra. Pentru glazura din oua, se bat galbenusurile cu mixerul si se pune 200 gr de zahar. Daca vrem ca negresa sa aiba glazura de ciocolata, amestecam bine 6 linguri de apa, 6 de zahar, in acest caz, pentru alut folosim doar 200 gr de zahar, 6 linguri de ulei si 2 linguri de cacao, dupa care le fierbem cateva minute ca sa se ingroase compozitia.
Compozitia astfel obtinuta se pune intr-o tava dreptunghiulara, tapetata cu hartie de copt, iar, daca nu avem un astfel de material, putem opta pentru tapetarea acesteaia cu putin ulei si un praf de faina. Incingem cuptorul la 170-180 de grade, lasam 5 minute, dupa care introducem tava cu batul obtinut pentru 20-25 de minute, verificam cu betisorul cat s-a copt, dupa care adaugam glazura din oua sau de ciocolata, apoi mai lasam prajitura la cuptor pentru 10-15 minute.
Se scoate din cuptor, se lasa la racit, dupa care se taie cuburi si se serveste ca atare. Daca vrem sa atragem ochii celor care mananca , in cazul in carae optam pentru glazura de oua, putem orma pe deasupra, cu ciocolata rasa.
Pentru varianta de post, in loc de unt putem folosi margarina, sau, ca sa fie 100% naturala, putem folosi faina, apa, ulei, sau tapioca, care, va asigur, ca intareste foarte bine aluatul prajiturii si renuntam la lapte si oua. Putem alege, pentru aceasta negresa, glazura de ciocolata, sau avem posibilitatea de a pune in aluat stafide si gem de visine.