Atunci când vorbim de nașterea înainte de termen sau nașterea prematură, vorbim de o naștere care se produce înainte de 37 de săptămâni de sarcină. Există situații în care, deși atât gravida, cât și medicul au făcut totul „ca la carte”, bebelușul tot să se nască înainte de termen. Care sunt cauzele ne-a explicat Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.
„Nașterea prematură este o situație patologică cu rate înalte de mortalitate și morbiditate neonatală. Aceasta se poate produce spontan, dar uneori este necesară extracția fătului în cazul unor patologii preexistente ale mamei sau unor patologii dobândite în timpul sarcinii care pun viața mamei și a fătului în pericol. Aici aș vrea să amintesc câteva cauze. Sunt atât materne cât și fetale.
Avem infecțiile care sunt atât sistemice, cât și genitale, malformațiile uterine adică uterul didelf, incompetența cervico-istmică, incapacitatea colului uterin de a menține sarcina până la termen, sarcinile multifetale, patologia tumorală a uterului adică fibroamele uterine care dau deformarea cavității uterine sau contractilitate alterată a uterului, precum și statusul socio-economic precar, pacientele care nu ajung la servicii de calitate și nu în ultimul rând, fumatul, care și el este un factor de risc în nașterea prematură”, ne-a explicat Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.
Semne și simptome care anunță nașterea prematură
„Pacienta, de obicei, se prezintă la o vârstă de gestațională între 24 de săptămâni și 37 de săptămâni, cu contracții uterine însoțite de modificări cervicale. Asta înseamnă scurtarea, ștergerea sau dilatarea colului uterin, precum și ruptura de membrane prematură însoțite sau nu de sângerare.
Este dificil de identificat uneori pacientele care vor naște prematur, de asemenea trebuie să facem diagnostic diferențial între falsul travaliu în care există contracții uterine dureroase, dar nu produc modificări cervicale și contracțiile nu cresc în intensitate îndurată sau frecvență”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Patricia Mălușanu, medic specialist obstetrică-ginecologie la SANADOR.
➡️ Dacă ți-a plăcut acest video dă subscribe canalului nostru de Youtube. Apasă pe clopoțel dacă vrei să primești notificări cu noutăți- https://bit.ly/3LsqZQf
➡️ „Ce se întâmplă, Doctore?” (www.CSID.ro) este cel mai cunoscut brand românesc dedicat promovării sănătății, nutriției corecte, frumuseții și stilului de viata echilibrat care livrează zilnic cititorilor săi știri, articole și emisiuni video, cu sfaturi utile, studii de ultimă oră și informații susținute de cei mai buni experți din România și străinătate.
Redactorii www.CSID.ro alături de colaboratorii site-ului, medici și specialiști experimentați, prin informațiile furnizate online ajută publicul să facă cele mai bune alegeri în viață,
Website: http://www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
➡️ Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?