cupio.ro/

Mucenicii dupa o reteta traditionala din Moldova

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Mucenicii intregesc meniul gospodinelor in ziua de 9 martie

Nu exista zi de 9 martie in fiecare an, in care sa nu lipseasca aroma, mirosul si gustul deosebit al mucenicilor. Mucenicii sunt la mare cautare in aceasta zi speciala. Fie ca ii achizitioneaza de la cofetariile din oras sau ii prepara in propria gospodarie dupa o reteta bine aleasa, mucenicii sunt farmecul culinar al primelor zile de primavara.

Semnificatia preparatelor are legatura cu sarbatoarea din aceeasi zi, in care Biserica Ortodoxa ii parznuieste pe cei 40 de sfinti martiri, omorati din ordinele conducatorilor pagani. Pentru ca si-au dat viata intru Hristos, acestea ocupa un loc de cinste in calendarul ortodox, simbolizand, in primul rand, lupta primilor crestini impotriva persecutiilor pagane.

Revenind la subiectul articolului, mucenicii, fierti sau copti, in functie de specificul fiecarei zone a tarii, se dau de pomana pentru sufletul mortilor. In Moldova sau Banat, respectivii colaci sunt realizati din aluat de cozonac, in forma de opt sau de om. Dupa dospire, acestia se coc la cuptor, se glazureaza cu miere sau sirop de zahar si se presara nuca macinata pe deasupra.

mucenicii

Sursa: www.retetefamilie.com

In zona Munteniei, mucenicii sunt mici, insa se servesc doar in zeama facuta din apa, zahar. Pe deasupra, se poate pune nuca si scortisoara.

Descopera cum se prepara colaceii de 9 martie!

La prepararea aluatului, gospodinele au nevoie de 1 kg de faina, 50 de grame de drojdie proaspata sau 2 pliculete de drojdie uscata, 125 de grame de zahar, 75-100 de grame de margarina si 500 de ml de apa. De asemenea, pentru aroma, se poate folosi coaja de la o lamaie, o cateva picaturi de esenta de vanilie sau un baton de vanilie.

Pentru ca mucenicii sa fie mai gustosi, apa poate fi inlocuita cu 450 de grame de lapte, iar margarina cu untul si se pot adauga 3 oua.  Insa, reteta cu lapte, unt si oua nu poate fi servita persoanelor care postesc.

Pentru a da luciu aluatului, se adauga o jumatate de cana de zahar in 250 de ml de apa, coaja rasa de la o lamaie si o lingurita de esenta de ros. Completarea glazurii se realizeaza folosind 200 de grame de miere de albine si 200 de grame de nuca macinata, care se prepara deasupra mucenicilor.

mucenicii

Sursa: www.gatesteinteligent.ro

Modul de preparare

Se amesteca faina cu 500 de ml de apa si cu drojdia  topita intr-un ibric cu apa calduta. Se adauga o lingurita cu zahar, se amesteca bine si se lasa la dospit pret de un sfert de ora.

Dupa aceea, se pun margarina sau 50 de ml de ulei si se amesteca, in continuare, pana se obtine un aluat omogen.

Aluatul se lasa sa creasca la temperatura camerei pana isi dubleaza volumul.

Siropul se realizeaza punand la fiert apa cu zaharul pret de cateva minute. Dupa aceea, se opreste focul si se adauga coaja de lamaie sau de portocala si esenta de rom.

In momentul in care aluatul a crescut, se mai framanta un poc si apoi se formeaza bilute in forma de opt, mai mari sau mai mici, in functie de preferinte, care se intind in batonase specifice.

Sursa: www.bucatariairinei.ro

Coacerea

 Mucenicii se pun in tava tapetata cu hartie de copt sau ulei si faina si se lasa sa mai creasca 20 de minute, se unt cu sirop de zahar si se pun la cuptor la 190 grade. Colaceii sunt gata in momentul in care coaja capata o culoare aurie.
Dupa ce s-au racit, deasupra se toarna siropul strecurat in mod uniform, se lasa 15 minunte sa se absoarba aroma, se ung cu miere si se presara nuca macinata dupa gust.
 Pofta buna si o zi de 9 martie cu belsug!
melimeloparis.ro