Mirosul schimbă procesarea memoriei și ar putea trata traumele

Mirosurile ar putea sa revigoreze amintirile vechi intr-un mod prin care doctorii ar putea folosi acest lucru la tratarea tulburărilor de dispoziție legate de memorie, sugerează un studiu pe șoareci de la Universitatea Boston. Natura memoriei este unul dintre cele mai mari mistere din neurostiinta. Memoria sta la baza a ceea ce suntem noi astazi si cum creierul proceseaza si consolideaza amintirile este subiectul care face inconjorul lumii.

Un studiu recent de la Universitatea din Boston a Centrului de Neurostiinta a aratat ce putere are mirosul in reamintirea amintirilor, contestând o teorie veche de zeci de ani.

Puterea hipocampului

Hipocampul - o structura mica din creier in forma de calut de mare – este un punct critic in procesul formarii memoriei.

Oamenii care au deteriorat hipocampul sunt adesea incapabili să formeze amintiri noi iar regiunea acesta este cea mai vulnerabila pentru bolnavii cu Alzheimer.

Expertii considera ca atunci cand se formeaza memoria prima data, hipocampul proceseaza si captureaza detalii contextuale in memorie.

De-a lungul timpului , si mai ales in timpul somnului, cortexul prefrontal proceseaza memoria, cand multe dintre detaliile incorporate de hipocamp se pierd. Oamenii de stiinta numesc acest lucru consolidarea teoriei si ajuta la explicarea faptului ca memoria devina neclara in timp.

Punand teoria la test

Potrivit acestei teorii, amintind o teorie la scurt timp dupa ce se intampla implica activarea hipocampului, fie ca e vorba despre reamintirea unor amintiri vechi implica activarea cortexului prefrontal.

Acest lucru se intampla pe ca aceleasi celule din creier care sunt active cand se formeaza memoria sunt reactivate cand o persoana isi reaminteste acea amintire. Cu toate acestea , apar anumite insconsecvente cu privire la aceasta teorie. Unii oameni isi amintesc in mod foarte real amintirile vechi , ceva familiar pentru oamenii care au suferit stres post-traumatic.

Si mirosurile pe care hipocampul le proceseaza pe termen scurt, pot sa declanseze amintiri din anii trecuti.

Pentru a testa aceasta teorie, noile cercetari au legat memoria de mirosul la soareci

Cercetatorii au creat amintiri puternice la soareci dandu-le o serie de socuri electrice inofensive in timp ce se aflau intr-un recipient. In timp ce au primit socurile, oamenii de stiinta au expus jumatate dintre soareci la mirosul de migdale.

Mirosul poate sa revigoreze amintirile vechi

Urmatoarea zi, cercetatorii au revenit la soarecii din recipient si i-au expus din nou pe aceiasi la migdale.

In ambele grupe de soareci , regiunea creierului care a fost asociata cu memoria pe termen scurt, hipocampul a fost activ. Acest lucru sugereaza toti soarecii si-au amintit socurile din ziua precedenta.

Acest lucru consolideaza teoria sistemelor

Cu toate acestea, cand cercetatorii au realizat acelasi experiment 21 de zile dupa socuri, toti soarecii au aratat activitate in cortexul prefrontal. Totusi , hipocampul a aratat mai multa activitate la soarecii care au mirosit migdale fata de cei care doar au fost expusi la socuri.

Memoria pe post de tratament

Concluziile au potentialul de a revolutiona intelegerea oamenilor de stiinta despre procesarea memoriei.

Desi oamenii de stiinta au nevoie sa descopere detaliile, studiul sugereaza ca teoria sistemului de consolidare nu detine intotdeauna adevarul.

In afara de interesul academic, aceste descoperiri ar putea pava drumul pentru noi descoperiri in tratatarea suferintelor mentale cauzate de amintiri traumatice, numite PTSD.

“Acum ca stim ca mirosul poate schimba amintirile sa devina dependente de hipocamp, am putea sa dezvoltam strategii care implica si activitatea hipocampului. Iar apoi am putea integra un anumit comportament sau o terapie cu medicamente care sa readuca hipocampul offline daca scopul nostru este sa suprimam amintirile care provoaca teama”, Steve Ramirez.

Sursa: Medical News Today

Cumparaturi Online

iunie 12, 2021
Cumparaturi online: Ceai Salvie 20dz

Va propunem urmatorul produs Ceai Salvie 20dz. Avem oferta perfecta pentru tine de la FARES pretul produsului este 3.9 lei. Produsul face parte din categoria / . FARES Ceai Salvie 20dz Mai multe detalii legate de produs si optiunea de comanda online - click aici

iunie 12, 2021
Cumparaturi online: Dvr Stem Prostata 60cps

Va propunem urmatorul produs Dvr Stem Prostata 60cps. Avem oferta perfecta pentru tine de la DVR PHARM pretul produsului este 48.9 lei. Produsul face parte din categoria / . DVR PHARM Dvr Stem Prostata 60cps Mai multe detalii legate de produs si optiunea de comanda online - click aici

iunie 12, 2021
Cumparaturi online: Hapciu Solubil (R30) 12 Plicuri

Va propunem urmatorul produs Hapciu Solubil (R30) 12 Plicuri. Avem oferta perfecta pentru tine de la FARES pretul produsului este 28.9 lei. Produsul face parte din categoria / . FARES Hapciu Solubil (R30) 12 Plicuri Mai multe detalii legate de produs si optiunea de comanda online - click aici

iunie 12, 2021
Cumparaturi online: Ulei de Ricin Presat la Rece 100ml

Va propunem urmatorul produs Ulei de Ricin Presat la Rece 100ml. Avem oferta perfecta pentru tine de la HERBAVIT pretul produsului este 8.9 lei. Produsul face parte din categoria / . HERBAVIT Ulei de Ricin Presat la Rece 100ml Mai multe detalii legate de produs si optiunea de comanda online - click aici

iunie 12, 2021
Cumparaturi online: Fasole Kidney Rosie In Doza Ecologica/Bio 400g

Va propunem urmatorul produs Fasole Kidney Rosie In Doza Ecologica/Bio 400g. Avem oferta perfecta pentru tine de la RAPUNZEL pretul produsului este 9.35 lei. Produsul face parte din categoria / . Cantitate: 100 g<br />Energie (kj/kcal): 267kj / 64kcal<br />Grasimi: 0.5 g<br />din care acizi grasi saturati: 0.1 g<br />Carbohidrati: 7.6 g<br />din care zaharuri: […]

iunie 12, 2021
Cumparaturi online: Propolis Vitamina C Cu Echinacea si Stevie 40cpr

Va propunem urmatorul produs Propolis Vitamina C Cu Echinacea si Stevie 40cpr. Avem oferta perfecta pentru tine de la ALEVIA pretul produsului este 14.0 lei. Produsul face parte din categoria / . ALEVIA Propolis Vitamina C Cu Echinacea si Stevie 40cpr Mai multe detalii legate de produs si optiunea de comanda online - click aici

Vezi toate produsele recomandate de Cosimo.ro
melimeloparis.ro