Cunoscuta inca din Antichitate, menta, prin frunzele ei, a fost identificata pana si la piramidele vechilor egipteni, in urma cu peste 3000 de ani. Insa, cercetarile medicale din ultimii an au confirmat ca aceasta are o sumedenie de proprietati vindecatoare. Face parte din familia botanica cu acelasi nume, numele sau fiind cunscut tuturor oamenilor.
Diferitele componente ale plantei ne ilustreaza o abundenta de potentiale beneficii de sanatate, inclusive aplicatii aromaterapeutice, locale si interne. Dupa cum ne arata articolul “ Menta, planta care inhiba cancerul, ajuta plamanii si memoria”, aceasta planta este un aliat al oricarei familii. Putini sunt constienti de proprietatile frunzelor sale, dovedite prin diverse experimente stiintifice. Cel mai des, ea este folosita pe post de alimare, sub forma unei cesti de ceai, multi dintre noi uitand miracolele sale.
Majoritatea cercetarilor facute, realizate pana in prezent, ne arata ca are o mare valoare in tratarea tulburarilor digestive, insa ajuta la suplinirea problemelor de memorie, dar si a celor legate de sistemul respirator.
In primul si in primul rand, menta contribuie la diminuarea problemelor legate de sindromul colonului iritabil. Inca de la sfarsitul anilor ’90 s-a descoperit, conform aceluiasi articol prezentat anterior, ca pastile ce au ca tinta intestinul si un strat de ulei din planta sunt sigure si eficiente pentru a trata aceste tulburari tot mai des intalnite. Mai mult decat atat, un test clinic realizat la copii a demonstrat ca la 75% dintre acestia s-a observant o reducere a severitatii durerilor dupa numai doua saptamani, daca au utilizat ulei.
De asemenea, un studiu recent a aratat ca uleiul este efficient in reducerea intensitatii durerilor abdominale in diareea ce caracterizeaza colonul iritabil.
In cazul dispepsiei functionale, o cercetare din 2000, publicata in jurnalul “Farmacologia si Terapia Afectiunilor” a gasit ca 90 de mg de ulei de menta si 50 mg de ulei de chimen au avut ca rezultat raportarea imbunatatirea "mare sau foarte mare" a simptomelor de dispepsie functionala la 67% dintre pacienti.
Un studiu din anul 2006 ne-a aratat ca aroma simpla din aceasta planta amplifica memoria si sporeste starea de atentie la oameni.
Menta s-a dovedit a fi extreme de utila in cancerul de prostate, datorita componentei sale active cunoscute sub numele de mentol, care inhiba cresterea acestuia. De asemenea, protejeaza impotriva vatamarii AND-ului provocata de radiatii si a distrugerii celulelor organismului. Este eficienta si in cazul suferinzilor de tuberculoza, fiind extreme de folositoare in “prevenirea revenirii bolii si a exacerbarii tuberculozei pulmonare.” Nu in ultimul rand, menta are si proprietati antihistaminice, deoarece are effect in cazul rinitei alergice si mai ales a celei provocate de febra fanului. Poate fi benefica si in cazul infectiilor cu virusul zona zoster.