Un stil de viata sanatos echivaleaza si cu un creier sanatos. Memoria joaca un rol extrem de important pentru bunul mers al activitatii noastre zilnice, ne ajuta atat in situatiile cotidene, dar mai ales in cadrul procesului de invatare. Cu totii ne dorim sa avem un creier care functioneaza la parametric maximi si sa avem o capacitate de retinere de invidiat.
Potrivit criteriilor de clasificare medicale si ale psihogilor, in functie de durata in care ne raman intiparite informatiile, avea de-a face cu memoria de scurta durata, pe care o utilizam atunci cand trebuie sa tinem minte anumite lucruri sau informatii pretioase pentru o scurta perioada de timp, acestea fiind sterse in momentul in care nu mai avem nevoie de ele, si cu memoria de lunga durata, care este cea mai solida, ne ajuta in tot procesul educational si este responsabila de stocarea informatiilor si a detaliilor si utilizarea lor pentru foarte multi ani, si, de ce nu, pentru toata viata.
Conform opiniilor specializate aparute in articolul intitulat “Iti poti imbunatati memoria! Top 7 trucuri pentru stimularea activitatii creierului”, functia cerebrala poate fi imbunatatita urmand cateva reguli simple, dar care vei observa ca iti va aduce numeroase beneficii.
In primul rand, pentru a da un impuls creierului si intregului sistem nervos, este recomandat sa consumi, in primul rand peste, aliment bogat in acizi grasi esentiali, Omega 3 si Omega 6, care, dupa un studio realizat la Universitatea de Medicina Rush, Chicago, si aparut si pe celebrul site sfatulmedicului.ro, previne instalarea si acutizarea dementei. De asemenea, nu ar trebui sa neglijati nici fructele de padure, care ajuta memoria pe termen indelungat si nici legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, salata sau varza.
In plus, un al aliat de nadeje il reprezinta consumul de ciocolata neagra , ce creste capacitatea de concentrare, mai ales in perioadele de stress si oboseala psihica. Nu in ultimul rand, fructele si legumele sunt si ele un bun stimulant al creierului, deoarece avocado faciliteaza transportul oxigenului catre celulele cerebrale, nucile contin antioxidanti de foarte buna calitate pentru sistemul nervos central, iar curry, telina, broccoli si conopida spijina producerea de noi celule nervoase.
Importanta acesteia rezida din faptul ca in timp ce o exercitam, are loc o crestere a activitatii neuronale in regiunile direct corelate cu scaderea anxietatii si a depresiei, generandu-se si o toleranta crescuta la durere. Specialistii ne atrag atentia asupra faptului ca, in situatia in care mintea se afla in stare de repaos, iar lumea exterioara trece pe planul doi, sporesc, intr-un mod considerabil, functiile memoriei.
Iata ce spune vechea zicala latineasca “Ment sana in corpora sano”, deci raspunsul la aceasta intrebare este 100% afirmativ. Alergatul, miscarea, in general, mersul pe jos, exercitiile la sala de forta, gimnastica, se evidentiaza a fi printre cele mai bune exercitii fizice propice pentru sanatatea creiaerului. Memoria va fi mult imbunatatita prin faptul ca este activitatea cerebrala este mai bine sustinuta, iar creierul este stimulat sa functioneze la o capacitate optima, prin multiplicarea celulelor nervoase si intarirea interconexiunii lor.
Cele 8 ore zilnice sunt mai mult decat un necesar zilnic pentru orice adult sanatos. Somnul insuficient, cauzat de insomnia, apnee, grijile zilnice, conduce la distrugerea neuronilor, la problem de gandire, iar memomria va avea si ea de suferit.
Noi trebuie, in permanenta, sa oferim creierului cu date noi, intrucat cu cat facem mai multe exercitii care implica activitatea mentala, cu atat creierul va functiona corespunzator, iar distrugerea . Ai oportunitatea de a opta pentru puzzle-uri, activitati de gandire deductive sau jocurile strategice, ca sahul, de pilda, care forteaza creierul sa asimileze informatii noi si sa realizeze noi conexiuni. Daca te decizi pentru jocurile de inteligenta, acorda acestei activitati cel putin 20 de minute pe zi, insa nu mai mult de 7 minute pentru o sarcina specifica.