cupio.ro/

Mătreața și dermatita seboreică, între mit și realitate

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

De-a lungul vieții ne putem confrunta cu diferite probleme ale scalpului care pot produce formarea unor coji cu aspect neplăcut și chiar disconfort. Cel mai probabil, într-o astfel de situație, te întrebi dacă este vorba de mătreață sau dermatită seboreică. Dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerologie, ne-a explicat diferențele dintre cele două, dacă există o legătură între ele, dar și cum pot fi abordate pentru a fi ținute sub control.

Diferența dintre mătreață și dermatita seboreică

„Mătreața e doar o descuamare a scalpului și e limitată la scalp. Dermatita seboreică înseamnă descuamarea scalpului și inflamația. Adică puțină roșeață sau mai multă. Depinde, dar poate să afecteze și alte zone care au o densitate mare de glande sebacee, adică fața, în spatele urechilor, poate și toracele și chiar zona genitală la unele persoane (...) O analogie foarte simplă și ușor de înțeles ar fi: mătreață face scalpul ca un deșert și dermatita seboreică face scalpul ca un deșert cu erupție vulcanică”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Mihai Lupu, medic specialist dermato-venerologie.

Microbiomul scalpului

Așa cum avem microbiomul tractului digestiv, așa avem și microbiomul scalpului, în care se regăsește o colecție de ciuperci, microbi, virusuri care locuiesc în mod normal acolo, iar una dintre cele mai comune ciuperci este Malassezia.

„Dintre toate microorganismele, genul Malassezia de ciuperci trăiește în medii uleioase, în medii grase, unde există un exces de sebum, un exces de ulei pe scalp. Ce se întâmplă? E mâncarea preferat a ciupercilor Malassezia. Și două specii din genul lor, adică globosa și restricta, procesează extraordinar de bine sebum și produșii lor de excreție. Cu orice vietate care mănâncă ceva, scoate ceva pe partea cealaltă. Produșii ăștia de excreție determină un răspuns al sistemului imun, o activare care se manifestă cu roșeață, descuamare accentuată și mâncărimi.

Practic există un dezechilibru al acestui microbiom care duce la compromiterea barierei de protecție naturale a pielii și ducem mai departe la cronicizare”, a explicat Dr. Mihai Lupu.

Urmărește interviul integral pentru a descoperi cum poți combate efectele produse de duritatea apei, dar și cât de des ar trebui să te speli pe scalp atunci când te confrunți cu mătreață sau dermatită seboreică.

➡️ Dacă ți-a plăcut acest video dă subscribe canalului nostru de Youtube. Apasă pe clopoțel dacă vrei să primești notificări cu noutăți- https://bit.ly/3LsqZQf

➡️ „Ce se întâmplă, Doctore?” (www.CSID.ro) este cel mai cunoscut brand românesc dedicat promovării sănătății, nutriției corecte, frumuseții și stilului de viata echilibrat care livrează zilnic cititorilor săi știri, articole și emisiuni video, cu sfaturi utile, studii de ultimă oră și informații susținute de cei mai buni experți din România și străinătate.
Redactorii www.CSID.ro alături de colaboratorii site-ului, medici și specialiști experimentați, prin informațiile furnizate online ajută publicul să facă cele mai bune alegeri în viață,

Website: http://www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
➡️ Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3

#matreata #dermatitaseboreica

Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?

melimeloparis.ro