cupio.ro/

Masa de Craciun-retete traditionale

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Masa de Craciun imbesugata -atentie la excese

Mai este mai putin de o saptamana pana la marea sarbatoare a Nasterii Mantuitorului Iisus Hristos, iar pregatirile pentru lungul sir de sarbatori de iarna este in toi. La romani, traditia ne spune ca masa de Craciun trebuie sa fie imbelsugata, iar alimentele traditionale din carne de porc sunt nelipsite.

Desi sunt preferatele noastre in prag de mare sarbatoare, preparatele din porc trebuie consumate cu foarte mare atentie, mai ales de catre cei care au tinut cele 40 de zile de post. Potrivit informatiilor aparute pe pagina oficiala "Ce se intampla doctore?",  in perioada postului, organismul va secreta doar enzimele responsabile cu digerarea alimetelor de origine vegetala si le va inhiba cele care ajuta la digestia produselor de origine animala.

castraveti murati-masa de Craciun

Sursa: aniafieldsphotoart.com

Consuma foarte multe legume

De aceea, la masa de Craciun, fiecare roman are datoria de a consuma cu moderatie alimentele traditionale, pentru a se evita crizele biliare si pancreatice. Excesul alimentar supune la eforturi nebanuite sucurile pancreate, care nu fac fata si directioneaza ficatului  sarcina procesarii alimentelor. Organ senzibil, ficatul va munci enorm pentru a digera surplusul alimentar. Ca urmare, oamenii se confrunta, adesea, cu stare puternica de greata si varsaturi si apeleaza, frecvent, la serviciile medicale de urgenta.

Pentru a evita aceasta neplacuta situatie, medicii ne recomanda cu tarie sau echilibram consumul de alimente de origine animala cu cele de origine vegetala. Muraturile, salatele, stimuleaza tractul intestinal si ajuta la detoxifierea corpului. In plus, sunt o sursa bogata de vitamine si minerale, care mentin un aport energetic crescut. Muraturile si castravetii murati sunt, de asemenea, un bun remediu contra mahmurelii, alaturi de varza murata. De aceea, este indicat sa nu le omitem din dieta si sa evitam consumul excesiv de alcool.

Nu in ultimul rand, este bine sa tinem minte sa nu combinam toate produsele pe care le avem in casa la o singura masa, sa mancam moderat, in mai multe reprize. Atunci cand ne ridicam de la masa, trebuie sa simtim stomacul plin doar in proportie de 80%. In acest mod, vom evita balonarile si indigestiile.

Retete delicioase pentru un Craciun de vis

masa de Craciun

Sursa: vietbao.vn

Masa de Craciun la romani are retete apetisante, gustoase, iar noi rezistam cu greu tentatiilor. De Craciun, din meniuriloe noastre nu lipsesc traditionalii carnati si caltabosi, piftia, friptura de porc, toba si cozonacul. Fiecare gospodina isi cunoaste propriile retete si secrete, dar, indiferent cum ar fi aceste, este imposibil ca produsele sa nu fie macar degustate.

La carnati, ingredientele vedeta sunt, pe langa carnea de porc, usturoiul, ceapa, piperul si alte condimente dupa gust. Dupa ce se curata intestinere, se toaca carnea, se condimenteaza dupa gust, apoi umple fiecare mat, dupa care se pun la uscat pe balcon sau afara pe sarma. Se prajesc si se servesc cu salata verde, muraturi si piure de cartofi. Se conserva la congelator pret de 3-6 luni.

Caltabosii fac si ei parte din masa de Craciun. La prepararea lor se foloseste orez, ienibahar si putina ceapa. Compozitia se mixeaza si se umple intestinul gros al porcului, dupa care se fierb 30-40 de minute si se lasa la uscat. Se pot incalzi la cuptor.

Sarmalele-nicio sarbatoare fara ele

masa de Craciun- sarmale

Sursa: www.antena1constanta.ro

In prag de mare sarbatoare, din meniu nu pot lipsi sarmalele. Daca pana acum au fost facute din frunza de vita de vie, la Craciun, baza este varza murata. In compozitie se adauga orez, marar si patrunjel, ceapa si putin piper. Se fierb, la foc mic, pret de 2-3 ore, pana se obseva ca varza se fragezeste. In oala se adauga bulion, sare si putin ulei. Mare atentie la varza, deoarece trebuie bine desarata in apa timp de 24 de ore. Cantitatea de sare se poate ajusta si in functie de cat de sarata este varza.

Pe langa acestea, din meniul romanilor la masa de Craciun mai fac parte si alte alimente. Nu lipsesc nici vinul rosu, visinata si ciocolata primita de la Mos Craciun.

melimeloparis.ro