In fiecare an, in cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei, primariile din Capitala si din marile orase ale tarii dau drumul luminitelor de Craciun. Imbracand orasul in haina de sarbatoare si avand culori diverse, luminitele de Craciun imbie pe sutele de mii de trecatori care le admira si ne introduc, treptat, in atmofera magica a sarbatorilor de iarna.
In Bucuresti, iluminatul festiv numara in acest an nu mai putin de 3 milioane de beculete de top Led potrivit surselor oficiale ale Primariei Generale a Capitalei.
Spre deosebire alti ani, edilul Capitalei s-a gandit sa faca o bucurie si mai mare bucurestenilor, impodobind orasul cu peste 33 de km de lumini in 59 de locatii.
In fiecare an, se alege cate o tema reprezentativa pentru figurinele luminoase. In 2017, acestea sunt inspirate din traditiile populare romanesti, prefatand, practic, centenarul Marii Uniri de anul viitor. Ia, clopul, hora se regasesc printre motivele traditionale romanesti care fac parte din designul artizanal pregatit de catre arhitectii special angajati pentru acest eveniment festiv.
Pe langa luminitele de Craciun, locuitorii sunt introdusi in atmosfera sarbatorilor de iarna si prin intermediul unui Targ de Craciun organizat pe aproape toata perioada lunii decembrie.
Targul este destinat promovarii produselor culinare cu specific romanesc, o zona de mestesuguri si produse traditionale cu peste 100 de casute. Spectacolele de muzica si dans din folclorul romanesc, concertele in aer liber intregesc atmosfera de sarbatoare, ipresarata cu adevarate festine culinare si activitati tipic sezonului rece.
Alaturi de luminitele de Craciun, magia sarbatorilor este adusa din timp in inimile si in casele romanilor prin intermediul targurilor de Craciun.
La Galati, startul sarbatorilor de iarna se da un pic mai devreme si anume pe data de 30 noiembrie, cand este praznuit Sfantul Apostol Andrei, patronul spiritual al orasului. Cu prilejul zilelor orasului, alaturi de festinul luminos, alcatuit din luminite si motive populare traditionale si de iarna, pe artera principala a orasului se organizeaza si un mic targ de Craciun. De asemenea, credinciosii pornesc, de la Catedrala Episcopala, intr-o procesiune dedicata Sfantului Apostol Andrei. Mari vedete romanesti si de peste Prut concerteaza pe data de 30 noiembrie, 1 decembrie si in weekendul ce urmeaza acestor zile.
Din arsenalul festiv nu lipsesc nici ouale incondeiate, picturile, figurinele, papusile si alte obiecte decorative. La stadurile targului dedicat acestor zile, galatenii pot savura o bucata de turta dulce, dulceturi praparate traditional si de ce nu achiziona un borcan de miere autentica.
Cifra este cu adevarat impresionanta. Au fost montate nu mai putin de 373 de bucati de panouri transversale, 809 panouri montate pe stalpi, 165 de segmente de siruri luminoase cu leduri, 192 de bucati de perdea luminoasa, 1780 ml de turturi luminosi, 53 de bucati de brazi oficiali, 12 bucati de figurine si personaje specifice sezonului de iarna si lista poate continua.
Feerie si lumini de toate culorile pe strazile Buzaului. Cateva sute de luminite de Craciun asezoneaza si intregesc imaginea magica a unui debut de decembrie de basm.
Luminitele de Craciun se gasesc pe marile artere. Startul sarbatorilor de iarna este dat de concerte dedicate zilei nationale si de un targ de Craciun.
La Craiova, nu mai putin de 1 milion de luminite vor impodobi orasul. La Timisoara, iluminatul festiv este alcatuit predominant din motive specifice Craciunului, asezonat cu muzica locala si cu participarea unor ansambluri si artisti ai zonei.
In ultimii ani, iluminatul festiv a devenit o adevarata traditie, menita sa ofere bucurie atat copiilor, cat si adultilor.