Diagnosticul de "litiază urinară" este extrem de frecvent: se estimează că o persoană din 10 se va confrunta la un moment dat în viață cu un calcul sau o piatră la nivelul aparatului urinar. În cadrul intervenției video din CSID.RO, conf. dr. Marcian Manu, medic primar urologie, Șef Secție Urologie, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a oferit mai multe informații despre diagnosticul de litiază urinară.
"Litiaza nu apare doar la nivelul rinichilor. Poate să apară și în altă parte a aparatului urinar, poate să fie și la nivelul ureterului, al vezicii urinare sau al uretrei. Deci noi vorbim în general de litiaza urinară.
Litiaza urinară este o patologie frecventă, cu impact social destul de mare. Statistic, apar cam 300-400 de cazuri noi pe an la suta de mii de locuitori. Aceasta înseamnă 4000 la un milion, ceea ce înseamnă cam 80 de mii de cazuri pe an. Acestea implică o morbiditate importantă.
Litiaza urinară este mai frecventă la bărbați decât la femei, cu un procent de 8 la sută față de femei unde este de 5 la sută.
Cauzele care duc la formarea litiazei urinare sunt de mai multe tipuri. Urina trebuie să parcurgă facil drumul ei către vezica urinară și din vezică spre exterior. Orice întrerupere a acestei facilități, orice obstrucție sau obstacol vor duce la o imposibilitate a curgerii ei normale.
Trebuie să înțelegem că urina nu vine din rinichi la vezica urinară ca urmare a gravitației. Ea nu cade din rinichi spre vezică, ea se duce spre vezică și dacă stăm cu capul în jos. Iar aceasta se întâmplă prin peristaltica ureterului. Ureterul împinge urina spre vezica urinară. Dacă urina nu se poate elimina, stagnează. Dacă stagnează, va determina precipitarea constituenților și formarea pietrelor la nivelul aparatului urinar" ne-a declarat conf. dr. Marcian Manu.
Mai multe informații despre mecanismele și cauzele litiazei urinare puteți afla din materialul video!
Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?