cupio.ro/

Intoleranta la lactoza si la produsele lactate

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Ce este intoleranta la produsele lactate?

       Recent, am descoperit un articol in numarul 4 din mai 2016 a Ziarului de Sanatate, si care mi-a atras foarte mult atentia si in care se vorbeste despre intoleranta la lactoza, lapte si produse lactate.

        Alergia la laptele de vaca este una dintre cele mai frecvente alergii cunoscute in randul sugarilor si copiilor mici. Conform datelor furnizate de catre asociatia Word Allergy Organization, prevalenta intolerantei la acest produs se situeaza intre 0,25-4,9% si apare in momentul introducerii proteinei din lapte in regimul alimentar al bebelusului, incidenta acesteia find mai mica in randul copiilor hraniti cu laptele matern, comparativ cu cei carora le este administrata o formula de lapte praf. Potrivit opiniei specialistilor, introducerea laptelui praf la o varsta prea  frageda, adica in primele 6 luni de viata ale copilului, poate conduce la aparitia alergiilor, deoarece, acest tip de lapte are in compozitia sa o serie de alergeni, printre care se numara cazeina, lactoglobulina, lactalbumina, cunoscute proteine din lapte, sau proteina din soia.

Sursa: copilul ro

Imunitatea si alegia la lapte

         In cazul in care apare alergia la lapte, este bine de stiut ca reactiile apar imendiat, in mai putin de doua ore de la consumul produsului, In acest caz, sistemul imunitar al copilasului percepe proteina din lapte ca fiind un  corp strain si o ataca. Cele mai frecvente reactii in aceasta situatie sunt de natura cutanata, cum ar fi urticariire, angioedem, dermatita atopica sau garstrointestinala, si anume, varsaturi, diaree, colici. Cea mai severa reactie alergica cunoscuta este nafilaxia, care apare la cateva minute dupa consum si care poate pune in pericol viata bebelusului.

           Trebuie sa mentionam si faptul ca intensitatea imunitatii la lapte este influentata si pe cale materna, stiut fiind faptul ca mama poate transmite copilului imunitate pasiva. In concluzie, prin intermediul laptelui matern, mama ii poate transmite copilului sau anticorpi contra unor proteine. Concret, daca mama consuma multe lactate de vaca, ea poate transmite acesti anticorpi, iar micutul poate dezvolta reactii alergice fiind alimentat excesiv cu laptele matern.

            Pe langa expunerea la diversi alergeni nocivi pentru cel mic, un alt factor care conduce la aceste reactii alergice il are si compozitia florei intestinale a sugarului. Copilul se naste cu un intestin steril, urmand sa primeasca flora intestinala de la mama. Pe langa bacteriile pe care copilul le primeste la nastere,  alaptatul este crucial pentru intestinul sa fie populat cu o flora sanatoasa. Daca insa mama are o flora intestinala dezechilibrata, o va transmite si copilului, fapt care il va predispune la alergii, dermatite sau chiar astm.

Intoleranta la lactoza

           Spre deosebire de alergia la lapte, intoleranta la lactoza este diferita, in sensul ca, in cazul acesteia, reactiile care apar sunt intarziate, sunt prezente la cateva ore sau zile de la consumului laptelului si nu implica sistemul imunitar. Reactiile sunt cauzate se lipsa lactazei, enzima care descompune si digera lactoza. Dintre simptomele cele mai frecvente care apar, se cuvine a aminti balonarile, colicii, enterocolita, diareea, steatoreaa, adica prezenta grasimilor in materiilefecale, iar copilul ia foarte putin sau chiar deloc in greutate.

            Pentru a rezuma cele enuntate in prezentul articol, putem face precizarea ca alergia la lapte difera ca reactie chimico-biologica de inoleranta la lactoza, prima avand ca principal factor sistemul imunitar al celui mic si constituirea ereditarea a unei flore intestinale bacteriene sanatoase, in timp ce ultima are la baza un deficit in procesul chimuc din interiorul organismului, si anume lipsa unei enzime care contribuie la descompunerea lactoze.

Sursa: Revista de sanatate, nr 4/mai 2016

Publicat de Roxana

melimeloparis.ro