Discutia privind cresterea cuantumului in ceea ce priveste indemnizatia pentru mame a fost mereu un subiect deschis dezbaterilor publice in ultimii ani. Potrivit legislatiei in vigoare, persoanele care au devenit proaspat parinti beneficiaza de o alocatie de crestere a copilului minor, care reprezinta 85% din veniturile realizate de acestia. Mai précis, este vorba de cei care au obtinut venituri impozabile in ultimele 12 luni din salarii sau activitati independente, activitati agricole, silvicultura sau piscicultura, cuantumul minim al acesteia fiind de 600 ron, pentru un an si 1200 pentru 2 ani.
Saptamana care tocmai s-a incheiat a adus o schimbare a sumelor alocate, si anume, a fost marit pragul minim de la 600 la 1063 lei, aplicabila de la 1 iulie, Aceasta schimbare a fost impusa de majorarea salariului minim pe economie de la 1050 la 1250 lei. In ceea ce priveste suma maxima, datele ne arata ca aceasta ar putea sa fie, in unele cazuri, chiar mai mare de 3400 lei. O alta modificare in domeniu este majorarea perioadei pentru care se iau in calcul veniturile obtinute, de la 12 la 24 de luni anterior nasterii. Cele 12 luni de venituri necesare se vor constitui integral si din perioadele in care solicitantii au beneficat, de exemplu, de somaj, concediu medical, pensie de invaliditate sau concediu fata plata pentru cresterea copilului
Oricare dintre parinti pot intra in concediu de crestere a copilului si beneficia de indemnizatia pentru mame, conform legii, cu conditia ca solicitantii sa indeplineasca, cumulativ, conditiile de a avea domiciliul pe teritoriul Romaniei si sa locuiasca aici impreuna cu copilul/copiii pentru care cer drepturile si sa se ocupe de ingrijirea acestora.
In aceasta perioada, parintele in cauza are dreptul de a obtine venituri impozabile, fara a-i fi suspendara plata indemnizatie pentru ingrijirea copilului de pana la varsta de 2 ani sau a copilului cu handicap cu varsta de pana la 3 ani, cu conditia ca acestea sa nu depaseasca, in perioada respectiva, 3000 lei pe an, iar, de la 1 iulie, limita maxima a fost majorata la 3188 lei.
Indemnizatia pentru mame se va recalcula automat pentru aproximativ 140000 de beneficari, iar cererile pentru acordarea lor sau pentru prelungirea perioadei de alocare se pot depune si online. Pentru a trage concluziile, din punctul meu de vedere, apreciez ca este un real stimulent, mai ales prin noile modificari si prin usurarea birocratiei in domeniu, iar viitorii parinti vor fi atrasi intr-un mod mai competitiv de a opta pentru prelungirea si chiar incurajati sa aiba si alte activitati complementare, care sa le aduca bani in plus.