Denumit si “clei de albine”, dupa cercetarile de specialitate si punctele de vedere aparute pe site-urile csid si wikipedia, s-a stabilit ca propolisul este o substanta rasinoasa rezultata in urma colectarilor realizate de albine din mugurii si frunzele anumitor copaci, acestea utilizand rasina in vederea acoperirii peretilor interiori din stup, astuparea gaurilor si lipitul fagurilor.
Pe langa utilizarea sa in scop alimentar, acesta are o multime de proprietati analgezice, antiinflamatorii, regeneratoare, antitoxice, lumea medicala putand sa recomande acest produs ca un puternic antibiotic natural.
Din punct de vedere al structurii, oamenii de specialitate au stabilit urmatorea compozitie chimica a propolisului: 55% rasini (substante lipicioase si insolubile, sau putin solubile, doar in anumite cazuri, in apa sau in solventi organici) si balsamuri, 7,5-35% ceara, 10 % uleiuri volatile (datorita acestora are are un miros placut), 5% polen, 5% impuritati, si 4,4-19 % impuritati, potrivit datelor furnizate pe pagina de internet mieresabadus.ro. Datorita acestei compozitii, precum si a altori derivati si compusi pe care ii are, acelasi site mentionat anterior a definit, pe buna dreptate, propolisul, ca fiind “ cel mai medicinal produs apicol, acesta avand peste 70 de proprietati farmacologice dovedite, cu sute de indicatii terapeutice”, utilizarea sa fiind atestata de datele istorico-medicale inca din perioada Antichitatii.
Pentru a mai da inca un argument in favoarea utilizarii acestuia, care, realmente, a impresionat oamenii de stiinta, ultimele date medicale au confirmat faptul ca nu mai putin de 21 de bacterii, 9 tipuri de ciuperci, 30 de tipuri de virusi sunt distruse de catre acest aliment-minune, facand din acesta cel mai puternic produs antiinfectios cunoscut, iar, din punctul meu de vedere, utilizarea sa are mult mai multe beneficii, cu efecte adverse zero, fata de traditionalele medicamente.
Tinand cont ca nu mai putin de 200 de afectiuni au fost dovedite clinic ca fiind tratate cu ajutorul propolisului, se cuvine sa enumeram cateva dintre cele mai cunoscute si sa ne concentram atentia asupra aspectelor pricipale privind modul de actiune a “medicamentului”.
In primul rand, majoritatea oamenilor sufera de viroze si de infectia cu virusul gripal, si, in acest sens, 50 de picaturi de tinctura, de 3-4 ori pe zi contribuie la cresterea imunitatii si conduce la vindecare. Mai mult, studiile arata ca acest remediu scade cu pana la 40% sansa de a contracta infectia, potrivit csid. De asemenea, inhiba dezvoltarea bacteriilor si reface tesuturile si mucoasele lezate, de aceea, el s-a dovedit a fi foarte util in bolile respiratorii cu secretii abundente, bronsite, precum si cazul astmului bronsic. Utilizat sub forma de tinctura, in combinatie cu o lingurita de miere de albine, propolisul contribuie si la atenuarea simptomelor colite iar antioxidantii din compozitia acestuia ajuta la eliminarea disconfortului cauzat de astenia de primavara. Datorita efectelor tonice, previne scaderea cantitatii unor vitamine esentiale pentru organism si este util in mentinere unui echilibru hormonal.
Nu in ultimul rand, propolisul ajuta si la mentinerea in paramentri normali a tensiunii arteriale si a pulsului, la pastrarea elasticitatii vaselor de sange si a reducerii colesterolului, favorizeaza absortia nutrientilor si inlesneste eliminarea toxinelor.
Publicat de Roxana