Inconjoara-te de oameni pozitivi !

Inconjoara-te de oameni pozitivi !

În timp ce multi dintre noi se concentrează în primul rând pe dietă si sport pentru a dobandi o sănătate mai buna, stiinta sugerează că bunăstarea noastră este, de asemenea, influentată si de oamenii pe care ii avem in jurul nostru. Cercetătorii au descoperit că anumite comportamente par a fi contagioase si că retelele noastre sociale – în persoană si online – pot influenta gradul de obezitate, anxietatea si fericirea generală. Un raport recent a constatat că rutina unei persoane cu privire la activitatea sportiva a fost puternic influentată de reteaua sa socială.

Dan Buettner, autor de documentare la National Geographic, a studiat obiceiurile de sănătate ale oamenilor care trăiesc în asa-numitele “zone albastre” – regiuni ale lumii în care oamenii trăiesc mult mai mult decât in alte parti. El a mentionat că prieteniile pozitive reprezinta o temă comună în zonele albastre.

“Prietenii pot exercita o anumita influenta asupra starii noastre de sanatate intr-un fel in care nicio dieta nu o poate face”, spune Buettner.

În Okinawa, Japonia, un loc unde speranța medie de viață pentru femei este de aproximativ 90 de ani, cea mai mare din lume, oamenii formează un fel de rețea socială numită “moai” – un grup de cinci prieteni care oferă servicii sociale, logistice, emoționale și chiar financiare, respectiv un sprijin pentru o viață întreagă.

“Este o idee foarte puternică”, a spus domnul Buettner. “În mod tradițional, părinții lor ii inscriu în “moai” când se nasc și astfel fac o călătorie impreuna pe tot parcursul vieții “.

Cheia pentru a construi un “moai” de succes este de a începe cu oameni care au interese, pasiuni și valori similare. Echipa Zonei Albastre încearcă să reunească persoane in functie de zona geografica in care se afla și de programul de lucru și de familie pentru il au. Apoi le adresează o serie de întrebări pentru a găsi interese comune. Este o vacanță perfectă pentru tine o croazieră sau o excursie cu rucsacul in spate? Iti place rock’n’roll sau muzica clasica? Vă abonați la The New York Times sau The Wall Street Journal?

Echipa Zonei Albastre a creat un test pentru a ajuta oamenii să evalueze impactul pozitiv al propriei rețele sociale. Chestionarul pune întrebări despre prietenii dvs. și starea lor de sanatate, cât de multe lichide consumă, cat mănâncă și cat timp acorda sportului, precum și perspectivele lor. Scopul chestionarului nu este să intoarceti spatele prietenilor mai puțin sănătoși, ci să identificați oamenii din viața voastră care au scorul cel mai mare și să petreceti mai mult timp cu ei.

https://www.bluezones.com/live-longer-better/checklists/tribe/

“Eu susțin că cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a adăuga ani sănătoși vietii dumneavoastra este să faceti curatenie in rețeaua socială “, a spus domnul Buettner, care îi sfătuiește pe oameni să se concentreze asupra a trei-cinci prieteni din lumea reală, mai degrabă decât a prietenilor indepartati de pe Facebook . “În general, vrei prieteni cu care poți avea o conversație semnificativă”, a spus el. “Îi poți suna într-o zi proastă și le va pasa de tine. Grupul dvs. de prieteni este mai bun decât orice medicament sau supliment anti-îmbătrânire și va face mai mult pentru dvs. decât orice altceva”.

The New York Times

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook

Adauga comentariu