Se stie importanta micului dejun pentru asigurarea intregii energii zilnice a organismului uman. Potrivit studiilor medicale de specialitate, este nevoie sa furnizam corpului circa 35% din necesarul zilnic de kilocalorii, pana la ora 10. Micul dejun se dovedeste a fi masa cu rolul cel mai insemnat al zilei nu doar prin prisma faptului ca are o contributie esentiala la un bun metabolism. Mai mult decat atat, prima masa a zilei este responsabila pentru mentinerea unei greutati corporale optime, cat si de reglarea cantitatii de alimente consumate in timpul cinei. Tocmai din aceste motive, oul fiert este vazut de catre nutritionisti drept "ingredientul" minune pentru un mic dejun satios si sanatos.
Alaturi de branza proapata de vaci, casul de oi si iaurtul, fructele sau cerealele, oul fiert se afla in topul preferintelor oamenilor in ceea ce priveste alimentele cele mai sanatoase si eficiente pentru aportul energetic si caloric al nostru. Este un aliment ce furnizeaza o sursa inestimabila de proteine de o calitate exceptionala, calciu, fosfor , zinc si vitamine.
O statistica oferita de cercetarile medicale de ultima ora subliniaza importanta aportului nutritional pe care il are acest aliment consumat cu inteligenta in prima parte a zilei. Astfel, galbenusul ofera 43% din necesarul zilnic de proteine, 90,5% din necesarul de calciu si 19,2% din doza zilnica de magneziu. De asemenea, oul fiert este si o sursa nepretuita de fier, zinc si fosfor. Aproximativ 94% din doza zilnca de fiert poate fi procurata din galbenusul de ou, 93% din cea de fosfor si aproape intreg necesarul zilnic de zinc.
Nutritionistii si studiile realizate de catre prestigiosi specialisti din intreaga lume au aratat ca nu exista nicio legatura intre consumul de oua si cresterea nivelului de colesterol. Asadar, persoanele sanatoase pot consuma fara probleme pana la 4-5 oua saptamanal. In plus, 1-2 oua consumate zilnic nu afecteaza cu nimic profilul nostru lipidic. O atentie ceva mai crescuta ar trebui sa o manifeste persoanele care sufera de probleme ale vezicii biliare. Pentru acestea, medicii recomanda un consum de maxim 3 oua pe saptamana.
Avand o concentratie ridicata de luteina si zeaxantina, substante care contribuie la inbunatatirea substantiala a capacitatii vizuale, oul fiert scade riscul aparitiei cataractei. In plus, a fost dovedit stiintific ca acesta poate favoriza prevenirea degenerarii maculare, intrucat are un continut ridicat de carotina.
Intruducerea acestora in alimentatie poate ajuta la preintampinarea afectiunilor cardiovasculare.
Pemtru a fi fierte, ouale se scot de la frigider cu 10-15 minute inainte. Astfel, se vor crea conditiile neceare pentru ca temperatura lor sa ajunga cat mai apropiata de cea a incaperii.
Se umple 3/4 dintr-un ibric cu apa, se pune pe aragaz si sa astepta pana cand atinge punctul de fierbere.
In momentul in care apa incepe sa dea in clocot, fii pe faza pentru a da focul la economic si pentru a pune ouale in apa, cu o lingura, unul cate unul. In acest mod, scapi de grija ca vreunul dintre ele s-ar putea crapa.
Pentru a obtine un galbenus moale, se lasa sa se fiarba aproximativ 5 minute, iar pentru un miez cleios, 7 minute. Pentru 3 sau 4 oua se mai adauga cateva secunde in plus la timpul initial.
La final, oul fiert se scoate din apa cu o lingura si se clateste in apa rece.
Retine si faptul ca textura sa se modifica pe masura se se scurge mai mult timp din momentul gatirii.
Se poarte servi cu putin unt care asezoneaza o felie de paine prajita sau o bucata de branza sau cas.