În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Alina Gheorghe a subliniat în primul rând diferența care trebuie făcută între copiii care nu au probleme de sănătate oculară și micuții cu diverse afectări oculare.
"Copiii sănătoși au nevoie de un control de rutină, un screening obligatoriu pentru o bună dezvoltare a vederii în prima parte a copilăriei și în adolescență. Există și micuții care s-au născut cu diverse afecțiuni și cei cu probleme de vedere dobândite în prima parte a vieții.
În cazul copiilor sănătoși, un screening al vederii trebuie făcut după vârsta de 3 ani, în funcție și de complianța copiilor. Unii copii sunt mai docili, alții mai dificili. Aș spune că acest control este obligatoriu la vârsta preșcolară, până la începerea școlii.
Și fiecare părinte acasă poate verifica acuitatea vizuală a micuțului. Cel mai simplu ar fi ca părinții să testeze acuitatea vizuală a copiilor ca printr-un joc, acoperindu-le când un ochi, când pe celălalt. Poate sunt cu ei în mașină și le acoperă în joacă ochiul stâng și îi întreabă dacă văd ceva în zare. Apoi, pot face același lucru și cu celălalt ochi. Apoi, prin joc, le pot arăta obiecte din ce în ce mai mici astfel încât copiii să le poată eticheta.
De ce spun de vederea la depărtare? Pentru că, în principiu, orice copil sănătos care ar putea dezvolta la vârsta preșcolară o mică miopie va avea nevoie de ochelari pentru vederea la depărtare.
O altă categorie de copii e cea a copiilor cu patologii oftalmologice, care se nasc cu aceste probleme și trebuie testați până la vârsta de un an" spune medicul Alina Gheorghe.
Mai multe informații despre conduita în ceea ce privește evaluarea vederii copiilor puteți accesa din materialul video realizat cu chirurgul oftalmolog Alina Gheorghe!
Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?