Este foarte posibil sa te fi confruntat cu alergii la diferiti factori de mediu, cum ar fi parul de animale, polenul, praful, frigul si schimbarile de temperatura, plopul si altele, dar si alimente, ca, de exemplu, gluten, lactate, porumb, ou, etc, si sa te confrunti cu simptome care sunt carcateristice unei eliberari exacerbate de histamina: secretii nazale, mancarimi, stranut, usturimi ale ochilor, stranut, congestie. Probabil ca ai observat, la o mica intepatura de albina sau tantar cum inflamatia se inroseste si se dezvolta. Sau poate, la consumul unei cantitati de vin rosu sau branzaturi apare o stare de migrena, proces care este legat tot de catre aceasta secrete crescuta.
Dar ce este histamina?
Histamina este un mesager chimic implicat in raspunsul sistemului imunitar la reactii inflamatorii, un fel de semnal de alarma, care iti indica ca organismul este afectat de potentiali atacatori. Aceasta produce dilatarea vaselor de sange pentru ca leucocitele sa poata gasi si ataca in cel mai scurt timp posibil infectia sau problema. Ea este produsa de celulele imune numite bazeofile si euzinofile, toate acestea fiind implicate in reactiile alergice. De asemenea, are un fundamental in digestie, alergii si intolerante alimentare, dar si in functionarea creierului, prin asumarea sa a unui rol de neurotransmitator. Este produsa de anumite specii de bacterii care sunt prezente in intestine.
Problema nu este histamina in sine, ci incapacitatea organismului de a ajuta la buna functionare a acesteia. Acest raspuns nefast al organismului este denumit de literatura de specialitate medicala “intoleranta la histamina”.
Ce este intoleranta?
Este o afectiune, mai bine zis, o incapacitate a organismului, care se manifesta prin:
Poate fi vorba de o intoleranta in momentul in care sunt prezente astfel de simptome sau apar, ocazional, reactii alergice, care nu sunt neaparat influentate de un factor alergen specific.
Producerea in exces a acestei substante este provocata de asa-numita disbioza intestinala, deoarece organismul nostru contine bacterii care o favorizeaza si un al doilea tip care o inhiba, iar un astfel de dezechilibru conduce la o supraproductie.
Alimente bogate in histamina
Din aceasta categorie fac parte alimentele fermentate, datorita bacteriilor care se dezvolta om timpul acestui proces, iar aici trebuie evitate urmatoarele categorii de alimente:
Aceste restrictii alimentare trebuie urmate pe toata perioada echilibrarii florei intestinale, dupa care pot fi consumate fara niciun fel de probleme.
Este indicat, pentru sanatatea si evitatea oricaror manifestari neplacute produce se excesul de histamina, sa urmati sfaturile prezentate in articolul de fata, sa aveti grija la alimentatia dumneavoastra si sa descoperiti, la timp, factorii perturbatori ai echilibrului intestinal.