Ginkgo Biloba este un arbore originar din China, din ale carui frunze se obtine un extract cu excelente calitati terapeutice in cazul afectiunilor cardiovasculare, afectiuni care reprezinta principala cauza de mortalitate la nivel mondial.
In plus, acelasi extract este de o eficienta incredibila si in pastrarea tonusului psihic, in depasirea paselor depresive, in combaterea diabetului, astmului, cancerului, bolilor produse prin iradiere si a tuturor afectiunilor asociate in mod normal procesului de imbatranire.
Ginkgo Biloba este una dintre cele mai longevive specii de arbori de pe Pamant, existand in acest moment exemplare care au atins venerabila varsta de 3.500 de ani. Dar nu acesta este lucrul cel mai important legat de cunoscutul arbore, faptul ca aproape toate partile plantei au proprietati medicinale deosebite este aspectul esential care intereseaza medicina traditionala si maturista.
Frunzele, in special, sunt foarte bogate in principii active (numite flavonoide) cu un puternic efect antioxidant si care, administrate organismului uman sub forma de extracte, reduc sau chiar elimina complet problemele asociate cu imbatranirea.
O cura de 4-18 saptamani, timp in care se administreaza cate 1 comprimat zilnic, are efecte foarte bune asupra capacitatii de memorare. Ameliorarea se observa atat la memoria de scurta durata (care ne ajuta, de exemplu, sa ne aducem aminte unde am lasat cheia sau tocul de la ochelari), cat si la cea de lunga durata (care ne ajuta la invatatul pentru examene ori in asimilarea unor informatii necesare la locul de munca).
Efectul asupra capacitatii de concentrare este foarte rapid. Extractul de Ginkgo Biloba imbunatateste in scurt timp de la administrare circulatia sangelui la nivel cerebral si procesul de oxigenare a celulelor nervoase.
Studiile arata ca subiectii care au consumat extractul sesizeaza mult mai rapid schimbarile din mediul ambiental si au timpi de reactie mai scurti la diversi stimuli, ceea ce face ca acest produs sa fie tot mai frecvent folosit de pilotii de pe avioanele militare si de persoanele care depun activitati intelectuale intense.
Acest efect de stimulare a concentrarii dureaza pana la 2, 5 ore dupa administrarea extractului si este diferit de cel al cofeinei sau al nicotinei, deoarece nu apare prin supra-stimularea sistemului nervos, ci prin imbunatatirea circulatiei la nivelul creierului, in zonele care raspund de aceasta functiecognitiva.
Prin urmare, este indicat sa utilizati aceasta planta sub forma de ceai sau de capsule mai ales in perioadele de solicitare intense a creierului sau in preajma examenelor.
Tratamentul cu 1 comprimat pe zi ofera un plus de tonicitate si optimism. Trebuie retinut insa ca tratamentul cu aceasta planta este eficient in depresia cronica, nu si in cea sezoniera. In concluzie, pe langa valeriana, roinita sau passiflora, utilizarea sa in dozele indicate va aduce beneficiile dorite.
Administrarea de Ginkgo Biloba are efecte vasodilatatoare, reduce presiunea arteriala si riscul de infarct. Efectele certe de imbunatatire a circulatiei sanguine se manifesta de la artere si pana la nivelul vaselor capilare. Ca urmare, tratamentul reduce senzatiile de disconfort produse de frig si scade riscul aparitiei infectiilor urogenitale si al degeraturilor. La nivelul ochilor se produce o mai buna irigare cu sange a tesuturilor, fapt care mareste acuitatea vizuala si reduce simptomele oboselii oculare.
O cura cu miraculoasa planta stopeaza in 46% din cazuri evolutia acestei afectiuni si in 30% din cazuri ajuta chiar la o repigmentare partiala a pielii (au existat si cazuri de repigmentare totala).
Administrarea sa reduce riscul de osteoporoza, de depresie si de boli cardiovasculare, afectiuni specifice perioadei post-menopauza. Mai mult, tratamentul cu reduce riscul de cancer la san la femeile care fac terapie de substitutie cu hormoni estrogeni. Efectele sunt mai puternice daca se asociaza cu administrarea, in tandem cu ginkgo biloba, a unei alte plante chinezesti – ginsengul.
Principiile active din frunzele de Ginkgo Biloba au o puternica actiune antioxidanta, protejand organismul de asa-numitii radicali liberi, care produc imbatranirea accelerata a tesuturilor, degenerarea ADN-ului si aparitia celulelor maligne.
Pe langa aceste cunoscute afectiuni care pot fi rezolvate prin consumarea acestei plante miraculoase, mai pot fi tratate si alte boli cronice sau acute, dintre care am putea aminti: arterosleroza, ischemia, tromboza, artrita, tumorile cerebrale si mamare sau psoriazis.