cupio.ro/

Fumatul si efectele sale nocive asupra sanatatii dentare

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Fumatul are o serie de efecte negative asupra sanatatii organismului nostru. Ca urmare a acestui viciu, o serie de afectiuni cronice se pot agrava, aparand forme complicate ale acestora. Astfel de afectiuni netratate pot suferi complicatii si pot afecta, intr-un mod ireversibil, nu doar sanatatea plamanilor, a ficatului si a celorlalte organe interne, cat mai ales integritatea dintilor.

De aceea, medicii ne atrag atentia supra faptului ca fumatul si efectele acestuia trebuie tratate cu maxima atentie si seriozitate. Dependenta de fumat a devenit o problema mondiala. Pentru a combate consecintele negative Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda tuturor tarilor sa gestioneze din timp efectele pe termen lung ale acestui viciu.

fumatul si afectiunile dentare

Sursa: opera-dental.ro

Fumatul si afectiunile dentare

La nivelul cavitatii bucale, fumarul declanseaza o serie de probleme mai mult sau mai putin grave, care, insa, sunt semnalate prea tarziu de catre pacienti.

Primele care apar sunt petele pe suprafata dintilor. Acestea deranjeaza cel mai mult pacientul, insa pot fi indepartare foarte usor. Igenizarile efectuate in cabinetele stomatologice indeparteaza placa bacteriana, tartrul si albesc dintii.

Petele detare nu trebuie, insa deglijate. Ele pot favoriza depunerea placii bacteriene pe o suprafat din ce in ce mai mare. Ulterior, depunerile bacteriene se vor transforma in tartru, care poate conduce la inflamatii gingivale, decolarea gingiei de pe dinti, patrunderea microbilor spre zona osoasa. In final, suportul dintilor va fi afectat, acestia incep sa se miste si sa cada, in cele din urma.

fumatul conduce la instalarea petelor maronii pe dinti

Sursa: Totul despre mame

Fumatul nu face deloc bine pacientilor cu afectare paradontala. Acestia vor inregistra o evolutie mai rapida a bolii. Astfel, sansele de ameliorare sunt mult mai mici comparativ cu nefumatorii.

Ce alte probleme mai sunt semnalate?

Petele maronii de pe dintii fumatorilor pot conduce la colorarea dintilor in profunzime. Acestea patrund in adancimea tesuturilor dentare si produc coloraturi specifice.

Fisurile smaltului sunt principalele responsabile de colorarea danturii.

Cariile si mirosul neplacut

Sursa: Clinica stomatologica Go2Dent

Fumatorii sunt extrem de predispusi de a face carii dentare. Sansele aparitiilor acestora la fumatori sunt mai mari cu 60% comparativ cu nefumatorii.

Placa bacteriana este mai aderente la urmele de nicotina, se lipeste mult mai usor de suprafata smaltului. In acest fel, se constata o crestere a incidentei cariilor interdentare, mult mai dureroase decat cele normale.

Pacientii mai semnaleaza ca si deranjant mirosul neplacut al cavitatii bucale. Nicotina si gudronul impregneaza mucoasa bucala si bridele limbii, mirosul caracteristic de tutun fiind pregnant si persistent.

Problemele grave cauzate de tutun sunt mai putin cunoscute insa de populatie

Fumatul determina aparitia de modificari in celule si tesuturi. La nivelul mucoasei bucale scade fluxul de sange si deci oxigenarea celulara. Raspunsul imun este astfel mult ingreunat, crescand susceptibilitatea la microbi si bacterii. Afectiunile sunt mai frecvente, mai greu vindecabile.

De asemenea, dupa interventiile chirurgicale recuperarea este ingreunata si intarziata. Tesuturile se cicatrizeaza mai lent si adesea cu complicatii. Chiar si o simpla extractie pune probleme de vindecare, comparativ cu situatia pacientilor nefumatori.

fumatul si paradontoza

Sursa: SpyNews

Fumatul nu este responsabil numai de cancerul pulmonar, dar si de cel oral. Favorizeaza aparitia unor leziuni precursoare ale cancerului mucoasei orale denumite keratoze sau lichen plan.Leziunile sunt greu de observat sau pacientii nu le dau atentia cuvenita. De aceea, ele ajung foarte usor sa avanseze, boala se instaleaza si reprezinta o amenintarea reala la sanatatea pacientilor.

In concluzie, combaterea afectiunilor dentare ori a cancerului impune renuntarea la fumat sau cel putin reducerea tigarilor. Totusi, pentru a reduce complicatiile, medicii recomanda pacientilor sa efectueze anual un control stomatologic, un examen radiologic sau o ecografie generala.

Tratate din prima, eventualele manifestari neplacute pot fi, in acest fel preintampinate, iar evolutia lor ameliorata cu putinta.

melimeloparis.ro