In ultima perioada, la nivel mondial se inregisreaza o crestere alarmanta a bolilor cronice, cum ar fi cele cardiovasculare, diabetul, obezitatea sau depresia, de aceea, fructele si legumele pe care le consumam sunt vitale pentru sanatatea organismului nostru. In aceste conditii, recomandarea medicilor de a le introduce in alimentatia zilnica este imperios necesara pentru fiecare dintre noi.
Cu toate acestea, specialistii in nutritive ne dezvaluie o serie de reguli privind consumul acestora: momentul si modul in care trebuie facute. Aceste sfaturi au drept obiectiv, in primul rand, obtinerea unui aport maxim de vitamine si nutrienti, iar, in al doilea rand, de a evita neplacerile digestive: balonarile, indigestia, arsurile stomacale sau aciditatea gastrica.
Fructele si legumele constituie surse importante de fibre si minerale, care ne hranesc, ne incarca din punct de vedere energetic si cresc rezistenta organismului in fata bolilor. Daca sunt consumate corect, acestea au rolul de a stimuli sistemul digestiv, de a detoxifia corpul si de a reduce riscul bolilor cronice, precum hipertensiunea arteriala sau accidental vascular cerebral.
Aceasta este prima regula de aur pe care ne-o invata medicii. Deoarece sunt alimente usor digerabile, este bine ca ele sa fie mancate inainte de o masa principala cu cel putin o ora inainte sau la dupa ore dupa aceasta. Procesul este absolute necesar pentru ca organismul sa aiba capacitatea de a absorbi si procesa complet nutrientii si zaharurile simple pe care aceste alimente le contin.
Daca vom manca fructele imediat dupa o masa copioasa, mai mult ca sigur ca putem suferi de un discomfort digestive, deoarece, in combinatie cu alimentele mai grele sau mai grase, vor ramane prea mult timp in stomac, vor putrezi si vor fermenta in intestin. Astfel, ele se vor transforma in acid si vor crea manifestari digestive neplacute.
Regula pe care tocmai am enuntat-o este valabila in special pentru cei care sufera de aciditatea excesiva la stomac, reflux gastro-esofagian sau diabet zahar ( ale carui cauze principale sunt, de cele mai multe ori, asociate cu problemele digestive.
Aceasta regula este extreme de simpla, in sensul ca fructele pot fi consumate, dimineata, cel mai adesea dupa un pahar de apa, care are rolul de a imbunatati tranzitul intestinal, in cazul suferinzilor de constipatie. Nu are importanta daca se consuma un singur fruct, o combinatie sau un smoothie, ideal al fi sa respectam indicatia celor 3-4 portii zilnice.
Apoi, luand in calcul cele trei mese principale zilnice, ne ramane sa mancam alimentele de fata cu o ora inainte de fiecare masa principala la doua ore dupa aceasta. Daca se consuma alimente grele sau carne, timpul de asteptat se prelungeste la trei ore, deoarece dureaza mai mult timp pentru ca stomacul sa proceseze intreaga mancare.
Deoarece ne furnizeaza un aport energetic prea mare datorat unei cantitati mai mari de zaharuri, nu este indicat a se consuma fructele seara. Astfel, se vor evita insomnia si activitatea intensa a stomacului.
Ele se pot adauga, foarte usor, in salate, daca nu exista probleme de aciditate sau indigestie, in iaurt, impreuna cu cerealele sau se poate prepara cel mai bun smoothie.