Potrivit articolului aparut pe “Sfatul medicului”, “7 fructe care previn cancerul. Introdu-le in dieta ta!”, alimentatia nesanatoasa cauzeaza aproape o treime dintre toate tipurile de cancer. Acesta este si motivul pentru care toti medicii si nutritionistii insista asupra consumului de legume si fruncte care previn cancerul, de preferat in stare naturala. Ele sunt foarte bogate in vitamine, minerale, enzime si antioxidanti, substante cu un puternic efect antitumoral.Intaresc in mod natural sistemul de aparare al organismului si contribuie la energizarea sa, imbunatatirea metabilismului si asigurarea necesarului de nutrienti zilnici.
Nesanatos inseamna un aliment care nu prieste bunei functionari a corpului, care nu contine proteine, carbohidrati de calitate, contine o cantitate mare de grasimi nesaturate si care, consumat in exces, devine daunator pe termen lung.
Afinele
Sunt considerate fructele cu cel mai puternic efect antitumoral. Ele contin trei substante minune, care stimuleaza mecanismele de eliminare a substantelor cancerigene: antocianidina, proantocianidina si acid elagic.Proantocianidina din afine reduce productia de estrogen, impiedicand aparitia cancerului la san si cel de prostata.
Strugurii negri
Sunt considerate vedetele toamnei si contin cea mai mare cantitate din cel mai puternic antioxidant, existent in natura: resveratrol. Acesta actioneaza direct asupra unor gene cu rol de protectie impotriva imbatranirii.
Resveratrolul poate incetini trei stadii de dezvoltare ale cancerului, initierea, stimularea si progresia, deoarece blocheaza actiunea factorului NF-KappaB, o proteina complexa care se exprima in multe tipuri de tumori, dand comanda celulelor canceroase sa se inmulteasca.
Fructele de padure
La fel ca si afinele, fructele de padure (mure, zmeura, capsuni, coacaze, merisoare) contin antocianidina, proantocianidina si acid elagic, antioxidanti ce stimuleaza apoptoza sau moartea celulelor canceroase.
Testele de laborator au aratat ca antioxidantii din fructele de padure si afine au o actiune eficienta asupra unei serii intregi de culturi de celule canceroase, in special asupra celor care declanseaza cancerul de colon.
O celebra vorba din batrani ne spune ca “Un mar pe zi tine doctoral departe de tine”. Studiile au demonstrat ca merele, atat de raspandite in Romania, contin quercetin, o substanta cu rol antiinflamator, prezenta in mai multe plante medicinal, de aceea pot fi, cu certitudine, introduse in cateroria de fructe care previn cancerul.
Quercetinul poate combate cancerul la plamani si poate incetini evolutia cancerului la prostata. Totodata, el fortifica sistemul imunitar si blocheaza hormonii care stimuleaza dezvoltarea tumorilor.
Se recomanda a fi consumate zilnic, iar daca sunt mancate seara, inainte de culcare, au rolul de a regla nivelul de glicemie din sange.
Rodiile
Aceste fructe deosebit de gustoase, bogate in suc, au proprietati antiinflamatorii si antioxidante. Ele sunt folosite de mii de ani pentru a incetini progresia cancerului la prostata.
Ultimele studii au demonstrat ca lamaia este mai puternica decat citostaticele, multumita continutului mare de flavonoizi cu efect antiinflamator si detoxifiant.
In combinatie cu alte ingrediente naturale, lamaia ajuta la eliminarea substantelor cancerigene din corp si la prevenirea metastazelor.
Foarte putini dintre noi cunosc faptul ca lamaia este un aliment alcalinizant, adica se produce o reactie a alcalinizare atunci cand intra in corpul nostru. Dispune de o cantitate imensa de vitamina C, o bucata asigurand 25% din necesarul zilnic. In plus, are in jur de numai 15 kcal, 0,23 grame de proteine, 5.26 grame de carbohidrati si 0,24 grame de fibre, conform articolului “Ce contine o lamaie?” de pe ziare.com. Toate aceste proprietati ne fac sa spunem ca lamaie poate fi introdusa cu mult succes in categoria acelor fructe care previn cancerul.
Fructele goji
Relativ noi pe piata romaneasca, aceste fructe chinezesti au un continut mare de antioxidanti, in special betacaroten si zeaxantina, doua substante anticancerigene, capabile sa reduca riscul de degenerare a maculei, principala cauza a orbirii la persoanele de peste 55 de ani.
In plus, fructele goji contin germaniu, un mineral care se gaseste foarte rar in fructe. Nu se consuma in cantitati mari, deoarece contin substante care impiedica absorbtia calciului in organism.
In concluzie, frunctele care previn cancerul sunt o adevarata sursa de sanatate si enegie vie pentru organismul uman, de aceea este extreme de important sa le introducem in dieta noastra zilnica si sa le consumam frecvent pentru a beneficia de o viata lunga si fericita.