Cea de-a sasea editie a campaniei „Flori pentru Suflet” a Asociatiei Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor a ajuns la peste 6500 de varstnici din Romania. Acestia s-au bucurat timp de o saptamana de gandurile bune si atentia voluntarilor din 28 de judete, care au organizat peste 70 de evenimente si activitati pentru a celebra Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice.
În 28 de judete din Romania, alaturi de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si 50 de ONG-uri nationale, locale si regionale, institutii, companii sau voluntari, asociatia a atras atentia asupra situatiei varstnicilor din Romania, oferind flori si felicitari persoanelor de varsta a III-a. Conform unui studiu GfK (Fundatia Principesa Margareta a Romaniei, 2015), aproximativ 1.500.000 de varstnici din Romania sunt afectati de singuratate, intr-o mai mare sau mai mica masura.
„Florile pentru suflet” au fost daruite in perioada 28 septembrie – 3 octombrie, varstnicilor pe care echipele de voluntari i-au intalnit in caminele de batrani, cafenele si restaurante, casierii si puncte de lucru ale partenerilor, centre de zi, parcuri si spatii publice sau chiar la domiciliul acestora.
În Bucuresti, 30 de elevi ai Colegiul National Gheorghe Lazar au impartit in parcul Cismigiu flori si ganduri bune unui numar de 300 de varstnici. De asemenea, Ziua Internationala a Persoanelor Varstnice a fost sarbatorita printr-o masa festiva organizata de Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor la Trattoria Monza, la care au participat 60 de batrani si 20 de voluntari, in timp ce varstnicii din proiect care nu se pot deplasa au primit mancare sau cadouri la domiciliu.
În cadrul campaniei, Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor a deschis oficial activitatea de voluntariat in orasul Targoviste. Aici, voluntarii vor oferi sprijin si vizite periodice varstnicilor din Caminul de Stat Sfanta Elena.
„Campania de anul acesta a fost absolut impresionanta pentru noi prin prisma mobilizarii exemplare a comunitatilor din aproape toata tara, inclusiv a celor din orase mici si sate, acolo unde este poate nevoia cea mai mare de actiune. Ne-am bucurat sa vedem copii de nici 7 ani, alaturi de liceeni, studenti, adulti si voluntari varstnici. Asa arata cu adevarat solidaritatea intre generatii! Campania Flori pentru Suflet ne da speranta ca impreuna putem oferi batraneti demne si mai frumoase varstnicilor din Romania. Le multumim din suflet tuturor! ” a declarat Beatrice Culda, director executiv al Asociatiei Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor.
Flori pentru Suflet 2017, in cifre:
• Florile pentru Suflet au fost distribuite la peste 70 de evenimente si activitati din 28 de judete ale tarii;
• Nu mai putin de 6500 varstnici s-au bucurat de gestul cald al Campaniei „Flori pentru Suflet”, 1000 dintre ei au primit o floare si ganduri bune in caminele si centrele rezidentiale in care sunt ingrijiti;
• Aproximativ 500 de voluntari au oferit ganduri bune si flori varstnicilor de la domiciliu sau din camine de batrani, 150 dintre ei fiind voluntarii Asociatiei Niciodata Singur – prietenii varstnicilor;
• Angajatii Grupului CEZ in Romania au surprins in mod placut cu flori si felicitari peste 650 de varstnici care au intrat in perioada campaniei in Centrele de Relatii cu Clientii din Pitesti, Craiova, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Alexandria, Targu-Jiu si Ramnicu Valcea. În plus, 10 voluntari CEZ din Pitesti au organizat o activitate pentru 150 de varstnici, din Centrul de Îngrijire si Asistenta Pitesti;
• 10 voluntarii Oracle au impartit flori si ganduri bune celor aproximativ 350 de varstnici ingrijiti in cadrul Complexului de Servicii Socio-Medicale Sf. Dimitrie (Bucuresti).
În acest an, au raspuns pozitiv invitatiei de a darui varstnicilor Flori pentru Suflet, lansata de asociatia Niciodata Singur – prietenii varstnicilor si Fundatia Principesa Margareta a Romaniei: Grupul CEZ in Romania, Oracle Volunteers (Bucuresti), Trattoria Monza, Federatia Organizatiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale (Iasi), Fundatia Crucea Alb-Galbena (Bucuresti, Buzau, Constanta), Asociatia Modelam Inimi (Plopeni, Prahova), Spitalul de Psihiatrie Eftimie Diamandescu Balaceanca (Bucuresti), Centrul de zi pentru persoane varstnice Galati, Lutz&Associates (Timisoara), Asociatia Exista o Șansa (Buhusi, Bacau), Fundatia Papadia (Iasi), Centrul Diecezan Caritas Iasi, Crucea Rosie Romania Subfiliala Medias, Asociatia Progenies (Bucuresti), APVCD Familia 2004 Blaj, Asociatia Mansio (Baia Mare), Colegiul National Gheorghe Lazar (Bucuresti), Asociatia Serviciilor Sociale Tatarani (Vaslui), Fundatia People to people (Oradea), Directia de Servicii Sociale Brasov, Asociatia Samarineni in Comunitate (Ialomita), Fundatia Filantropica Omenia (Tg. Neamt), ArcelorMittal Galati, Centrul de resurse al comunitatii Aurul Negru (Telega, Prahova), Asociatia Familie si Educatie pentru copii (Vaideiu/Ogra, Mures), Fundatia Sozialstation Metzingen-Sibiu, Directia de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Suceava, Colegiul de Arta “Ciprian Porumbescu” Suceava, Colegiul National “Petru Rares” Suceava, Consiliului Judetean al Elevilor Suceava, Colegiul National “Ștefan cel Mare” Suceava, Asociatia Tineri de Succes (Suceava), Primaria Șerbauti (Suceava), Asociatia SEVA (Suceava), Centrul de ingrijire si asistenta Pitesti, Caminul pentru Persoane Varstnice Sfanta Elena (Targoviste), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 4 (Bucuresti), Centrul de zi “Clubul Seniorilor Covasna” (Bucuresti), Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectie a Copilului Sector 2, Centrul rezidential pentru persoane varstnice Speranta (Bucuresti), Directia Generala de Asistenta Sociala a Municipiului Bucuresti, Complexul de Servicii Socio-Medicale Sf. Dimitrie (Bucuresti), Centrul de ingrijire pentru persoane varstnice Vasarely (Ploiesti), Serviciul Public de Asistenta Sociala Constanta, Caminul pentru persoane varstnice “Sfantul Alexandru” (Titu), Centrul Generatii (Bucuresti), Fundatia pentru sprijin comunitar Bacau, Fundatia Ajutor International Diaconia Brasov, Asociatia Sf. Arhidiacon Ștefan (Bucuresti), Asociatia Chance for Life (Bucuresti).
Campania a fost organizata la nivel international de catre Federatia Internationala Les Petits Frères des Pauvres, din care si asociatia face parte, in state precum Franta, Spania, Germania, Polonia sau Statele Unite ale Americii. Mesajul global al campaniei ce a insotit cele zeci de mii de flori oferite a fost apropierea intre generatii pentru a oferi batraneti frumoase si lipsite de griji, prin mobilizarea de voluntari in lupta impotriva singuratatii varstnicilor.
Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor a fost infiintata din dorinta voluntarilor de catre Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si asociatia Les Petits Frères de Pauvres (Franta). Asociatia continua prin programele sale sa ofere batraneti demne pentru cat mai multi varstnici. În prezent, Asociatia are peste 1000 de beneficiari si 200 de voluntari in Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Pitesti, Braila si Targoviste. Cei care doresc sa se inscrie ca voluntari, sa afle mai multe despre programe sau sa faca o donatie, pot accesa www.niciodatasingur.ro.