Apa este, fara doar si poate, un aliment vital, poate indispensabil, pentru buna functionare a intregului nostru metabolism, cat si pentru asigurarea unei bune digestii si a unei bune circulatii sanguine.
Multi dintre noi aleg sa consume apa in timpul mesei, Exista insa in cultura anumitor popoare, cum ar fi japonezii, care aleg sa nu consume apa cel putin doua ore dupa incheierea fiecarei mesei.
Oare consumul de apa afecteaza sau nu sanatatea organismului nostru? Care este influenta consumului de apa asupra sanatatii noastre generale? Iata care sunt sfaturile specialistilor in aceasta privinta si care ar trebui sa fie conduita alimentara pe care ar fi indicat sa o adoptam.
Atunci cand mananci, in corpul uman au loc o serie de procese complexe, care afecteaza, mai mult sau mai putin, metabolismul.
Astfel, gura creeaza saliva care contine ezime digestive, care sunt principalul "pion" care contribuie la "dizolvarea" hranei. In paralel, stomacul creeaza sucuri gastrice care vor distruge potentialele bacterii si vor continua procesul de dizolvare al hranei pe care o imping catre intestine. In acelasi timp, focatul este capabil sa "absoarba" substantele hranitoare ajunse din mancare in sange si sa le "impinga" catre celalte zolne ale corpului. Ficatul este, asadar, organul care hotaraste daca utilizeaza aceste substante acum sau mai tarziu, in functie de necesitatile organismului.
Pentru a indeplini toate aceste functii, cu siguranta ca ficatul are nevoie de cantitatea de apa necesara pentru buna lor desfasurare.
Cu siguranta, aceasta intrebare este cea care suscita cele mai mari dubii in randul oamenilor de rand, dar si cele mai mari contre ale specialistilor.
Ca regula de baza, este clar ca nu putem supravietui fara o cantitate adecvata de apa. Nu incape indoiala asupra acestui lucru! Ceea ce starneste semne de intrebare este legat de momentul destinat consumului de apa.
Unii medici opineaza asupra faptului ca este bine sa consumi apa cu cel putin 30 de minute inainte de masa, in timp ce altii au ajuns la concluzia ca apa poate fi consumata dupa cel putin 30 de minute dupa ce ai terminat de mancat. Argumentul acestora din urma se bazeaza pe un aspect stiintific extrem de important, si anume ca apa consumata in timpul mesei dilueaza acizii si enzimele digestive, incetinind, astfel, procesul de digestie.
Cu alte cuvinte, fara o digestie corespunzatoare, toxinele se strang tot mai mult in organism.
Un proces similar are loc si in cazul consumului excesiv de alcool, bauturi carbogazoase si sucuri. Mai mult, ele au proprietatea de a inhiba productia de saliva, astfel incat mancarea nu ajunge in stomac la parametri optimi.
In acest context, ne-am putea trezi cu simptome nu tocmai placute, precum senzatie de balonare sau crampe musculare.
In cazul consumului de apa cu 30 de minute inainte de masa, organismul este hidratat, iar ficatul, stomacul si celelalte organe interne sunt pregatite la maxim pentru a primi mancarea pe care ne pregatim sa o ingeram.
Cu toate acestea, specialistii sunt de acord ca mancare venita pe fondul deshidratarii incetineste, la randul sau, procesul de digestie. De aceea, un pahatel de apa este mai mult decat binevenit!
Totusi, nu consuma mai mult de un paharel in timpul mesei.