In ziua de astazi, datorita aglomeratiei din marile orase, a noxelor provenite din gazele de esapament de la masini, de la fumul din fabrici, efectele poluarii se resimt foarte mult asupra starii de sanatate a noastra. Poate mai mult decat alimentatie, factorul poluant agraveaza si degradeaza corpul uman, deoarece apar numeroase afectiuni cauzate de scaderea sistemului imunitar sau de afectarea cronica a anumitor organe interne, dar si o serie de probleme ale aparatului respirator.
Intrebarea mare care se pune acum este ce putem face ca sa prevenim si sa putem lupta, atat contra acestui factor, cat si asupra stresului.
Cu scopul de a veni in ajutorul nostru, medicii au intocmit o lista intreaga de acest fenomen. Acestea sunt, in principal, de natura respiratorii, si nu ne referim doar la banalele raceli sau viroze, si apar numeroase complicatii, cum ar fi bolile de plamani sau chiar forme moderate sau severe de astm bronsic.
Mare atentie, insa, si la faptul ca noxele sunt raspunzatoare si pentru explozia paradoxala in mediul urban a polenurilor inalt agresive. Medicii alergologi, in articolul “Cat de rau ne afecteaza poluarea din orase. Pericolul ascuns al noxelor determina probleme grave de sanatate, de pe csid.ro ne atrag atentia ca unul dintre efectele poluarii asupra omului il constituie faptul ca aceasta are rolul de a mentine o inflamatie cronica in mucoase, dar si de a favoriza supra-infectarea si agresiunea alergenilor.
Ca sa preveniti reactiile agresive ale acestora, specialistii ne sfatuiesc ca, pentru asigurarea igienei, sa ne plimbam prin padurile sau spatiile verzi din jur sau din interiorul oraselor, in special, in weekend, sau seara, atunci cand timpul o permite. Daca veti urma indicatiile, veti avea posibilitatea de a limita reactiile alergice si de a tine in frau infectiile respiratorii. In zonele urmbane, concentratia mare de CO2 contribuie la explozia celor mai alergene polenuri din natura. Mai mult, sunt necesare doar 1 pana la 5 granule de polen intr-un metru cub de aer in vederea declansarii reactiilor alergice. In special ambrosia si artemisa au polenuri e sunt foarte agresive, iar Romania este pe primul loc la alergiile de asemenea natura.
Asadar, o iesire de doua-trei zile in mediul rural, la munte sau la mare, va este de mare pret.
Pe fondul inflamatiei alergice, pot evolua sever infectiile respiratorii, ne informeaza medicii orl-isti in acelasi articol de pe csid.ro. Inflamatia permanenta a nasului conduce la reactii in lant. Respiratia pe gura nu filtreaza bine aerul si predispune, din nou, la infectii. Secretiile normale ale nasului nu mai curg spre exterior, ci spre zona din spatele acestuia.
Printre cele mai frecvente afectiuni din sfera orl ce apar pe fondul efectelor poluarii si a factorilor alergeni se numara rinita alergica si astmul bronsic.
Rinita alegica produce obstructie, provoaca blocarea sinusurilor si acolo se acumuleaza puroi, toxinele pleaca prin sange si alergia se agraveaza pe zi ce trece. Daca simtiti ca stranutati in exces, iar asa-zisa raceala nu trece in maxim 7-10 zile, asa cum scrie la carte, este obligatoriu sa consultati si medical orl-ist.
O alta problema care se dezvolta ca urmare a efectelor poluarii este astmul bronsic, care apare datorita obstructionarii si ingustarii bronhiilor. Daca este de natura alergica, apare la expunerea la allergen si pentru vindecare este necesara inlaturarea acestuia. Tratamentul consta intr-un antihistaminic si un spray bronhodilatator, iar natural, se poate trata prin aerosoli si expunerea la mediul salin.
Ca urmare, efectele poluarii trebuie luate si analizate cu mare seriozitate daca dorim sa avem un organism sanatos, puternic si plin de energie.