Toamna surprinde nu doar prin schimbarile climatice, de tinuta sau de look, ci si prin multitudinea de roade ale pamantului care sunt culese de catre gospodarii iscusiti in aceasta deosebita perioada a anului. Marea parte a fructelor de sezon sunt utilizate de catre gospodine pentru a prepara deserturi delicioase si savuroase, pe baza unor retete traditionale, mostenite din batrani. Iar unul dintre aceste deserturi, care fac deliciul musafirilor este, cu siguranta, dulceata de gutui.
Dulceata de gutui capteaza atentia prin gustul sau apetizant, parfumul imbietor al gutuilor, dar si aroma apetisanta a zaharului fiert. Gutuile sunt fructe care ofera organismului o sumedenie de beneficii, stimuleaza imunitatea, lupta contra anemiei si sunt o sursa bogata de fibre.
Pentru foarte multi dintre noi, ni s-ar parea ca gutuile sunt un aliment aparent banal, care nu se diferentiaza cu nimic fata de celelalte fructe. Totusi, pentru cei care au avut ocazia si dorinta de a savura o minunata dulceata de gutui, pot spune ca reprezinta o adevarata provocare si o ispita care nu ii poti rezista! Pentru o reteta reusita de dulceata de gutui, se folosesc, 2 kg de gutui care se taie cubulete, 1 litru de apa, 1kg 1/2 de zahar, 30 de grame de zahar vanilat, dar si zeama de la 2 lamai. De preferat este ca gutuile sa fie cat mai bine coapte!
Gutuile se taie felii, in cubulete mici. Intre timp se pune apa la fiert impreuna cu zaharul si se lasa pana ce incheaga, formand un sirop. In cele din urma se adauga si fructele si zeama de lamaie. Toate acestea se lasa la fiert. Din cand in cand se spumeaza, se sterg marginile vasului cu un servetel ud.
Atentie! Atunci cand foerbeti dulceata de gutui, aveti mare grija sa amestecati destul de des compozitia, pentru ca siropul sa nu se lipeasca de marginea oalei.
Pentru a proba daca dulceata de gutui este gata, se tine o farfurioara alba la congelator. In momentul in care dulceata incepe sa le lege, se scoate si se toarna o picatura de sirop. In acest fel, se observa cat de inchegat este.
Daca siropul a ajuns la consistenta dorita, se opreste focul, iar compozitia se toarna asa fierbinte in borcane curate si uscate, avand grija sa le intoarceti cu fata in jos.
Borcanele se acopera si se lasa sa se raceasca pana a doua zi. Va dorim pofta buna in savurarea acestui desert natural, fara conservanti!
La nevoie, se poate adauga, diupa gust, vanilie, anason, ghimbir, scortisoara sau nuca, pentru un plus de savoare si aroma!