cupio.ro/

Dr. Maria Tănase Mânzat: sexualitatea din punct de vedere psihologic

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Sexualitatea, ce reprezintă ea pentru fiecare, dar și cum se formează modalitatea în care o privim, sunt subiecte profunde și, uneori, dificil de discutat și înțeles. Într-una din tre edițiile Live ale emisiunii Ce se întâmplă doctore, am avut onoarea să o avem invitată pe lector universitar doctor Maria Tănase Mânzat, psihanalist IAAP, psihoterapeut analist formator.

Sexualitatea este ceva foarte greu și complicat, și foarte personal. "Este mai ușoară meseria medicilor", spune lector universitar dr. Maria Tănase Mânzat, în sensul că aparatul genital feminin seamănă cu alte aparate genitale feminine, la fel și în cazul aparatului genital masculin. Evident, că există și acolo diferențe, însă, sunt mai mici. "Psihicul, din păcate, dar și din fericire, este extrem de divers. Ceea ce reprezintă sexualitatea pentru o persoană, poate fi exact opusul pentru altă persoană", spune dr. Maria Tănase Mânzat. Reprezentarea noastră asupra sexualității este îngrozitor de diversă. Cele mai multe dintre probleme rezidă din a înțelege ce este pentru fiecare sexualitatea.

Ne dăm seama ce reprezintă sexualitatea pentru noi înșine prin momente de introspecție. Este important să ne întrebăm și să ne lăsăm liberi să ne auzim ce răspundem. Sau să fim atenți la noi ce simțim înainte de a face dragoste, ce simțim în timpul actului sexual și ce simțim după. Cum îl trăim? Suntem prezente/prezenți sau nu suntem, ne gândim la altceva, abia așteptăm să se termine sau nu vrem să se termine, mergem imediat să ne spălăm sau rămânem să savurăm postludiul? Dacă reușim să fim atenți și corecți față de noi înșine, vom afla ce reprezintă sexualitatea pentru noi. Evit sau nu evit? Mă apucă durerea de cap când se apropie soțul de mine? Sau soțul se preface că doarme sau că e obosit atunci când soția are inițiativa unei partide de amor. Toate aceste lucruri sunt importante de observat, a specificat dr. Maria Tănase Mânzat.

Formarea acestei reprezentări are mare legătură cu familia și cultura din care provenim. În realitate, cultura iudeo-creștină consideă sexualitatea și tot ce are legătură cu plăcerile corpului, consideră ca fiind păcate. Ori, undeva, în psihicul nostru există și această reprezentare.

Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3

Sursa: Youtube / CSID.ro - Ce se intampla, Doctore? video channel

melimeloparis.ro