Împodobirea bradului în preajma sărbătorii Crăciunului este una din activitățile prin care se creează atmosfera de sărbătoare. Fără un brad împodobit în casă, Crăciunul pierde din acea magie specifică. Dar de unde vine și ce înseamnă această tradiție a împodobirii bradului?
Se spune că tradiția împodobirii bradului este mai veche decât creștinismul, ceea ce o plasează înaintea Crăciunului și a creștinismului. Astfel, în antichitate, bradul se regăsește în Egipt, Grecia, în culturile germanice din Europa timpurie, dar și în Imperiul Roman. Toate aceste culturi aveau un ritual de împodobire a bradului într-o formă sau alta, iar în cea mai mare parte dintre culturi, simbolistica copacului împodobit ducea către viața veșnică și fertilitate.
Bradul a fost considerat ca fiind cel mai potrivit pentru a purta această simbolistică datorită faptului că se păstrează verde tot timpul anului, sfidând astfel „ciclul natural al vieții” reprezentat de toți ceilalți copaci care înfloreau primăvara, iar iarna deveneau goi și triști.
Decorarea bradului a fost asociată pentru prima dată cu perioada Crăciunului în secolul al XVI-lea în Germania. La acea vreme în zonele rurale din vestul Germaniei, oamenii îi celebrau pe Adam și Eva într-o sărbătoare care avea loc pe 24 decembrie. La mijlocul anilor 1800, decorarea bradului a devenit deja o tradiție foarte extinsă în Europa și America.
Astăzi, bradul de Crăciun a ajuns să simbolizeze o serie de aspecte importante legate de această sărbătoare:
În lumea modernă sunt puține simboluri la fel de puternice și de răspândite ca cele legate de Crăciun. Bradul împodobit poate primi o serie de semnificații și simboluri pe lângă cele promovate prin tradiție. Poate primi semnificații personale, de la om la om, de la familie la familie, bazate pe experiențele personale trăite la un moment dat în timpul vieții și care au avut un impact puternic.
Părinții tineri care se bucurau în copilărie de împodobirea bradului vor să transmită această bucurie și copiilor lor, așa că pun un accent special pe momentul cumpărării și împodobirii bradului, urmărind nu doar respectarea unei tradiții, ci crearea unei experiențe memorabile de familie.
Indiferent de semnificația pe care o are bradul, este foarte important ca acesta să provină dintr-o sursă certificată de exploatare responsabilă. Fiecare brad luat din mediul său natural, trebuie să ducă la plantarea unui puiet care să mențină echilibru în natură.