Un adult raceste, in medie, intre doua si cinci ori pe an, in timp ce copiii se imbolnavesc in aceeasi perioada de 7-10 ori. Numai sistemul imunitar poate trata o raceala, iar in majoritatea cazul acest proces dureaza intre patru si sapte zile. Medicamentele ne pot da senzatia ca am scapat de unele simptome, insa acestea nu lucreaza impotriva virusilor si nu ajuta sistemul imunitar sa elimine o infectie. De exemplu, s-a constatat ca siropurile de tuse functioneaza dupa principiul placebo. Vestea buna este ca iti poti trata raceala fara sa fie nevoie sa iesi din casa.
Inhalatii cu abur
Sursa Foto: Zenlama
Raceala reprezinta o colectie de diferiti virusi pe care sistemul imunitar incearca sa ii elimine din organism, ceea ce duce la tuse, nas infundat, stranut si ochi inflamati. Una dintre cele mai eficiente modalitati de a elimina aceste simptome este sa inspiri abur. Pune un prosop pe cap si inhaleaza abur dintr-o oala cu apa clocotita. Pentru un efect mai rapid, pune in apa cateva picaturi de uleiuri de plante precum ulei de menta sau de eucalipt. O alta modalitate este sa faci un dus fierbinte si sa stai cat mai mult in aburul provocat de apa calda.
Bea bauturi calde
Sursa Foto: Slism
Ceaiurile si alte bauturi calde elimina rapid simptome precum nas infundat, stranut, tuse, dureri in gat, oboseala sau frisoane. Bauturile cu un gust usor amar sunt extrem de benefice. Multi doctori recomanda sa combini apa calda cu miere (antiseptic usor), ghimbir ras (anti-inflamator) si lamaie (ii ofera bauturi un gust bun, insa nu s-a dovedit inca daca vitamina C poate sau nu sa vindece raceala).
Mananca supa de pui sau curry
Sursa Foto: HuffingtonPost
Nimic nu se compara cu o supa de pui facuta in casa atunci cand esti racit. Te ajuta sa elimini imediat secretiile nazale, te hidrateaza si iti ofera o stare de confort. In timpul unei raceli severe este indicat sa mananci picant deoarece condimentele provoaca mai multa saliva si te ajuta sa elimini mai rapid secretiile nazale, calmeaza tusea si gatul inflamat.
Bea multa apa
Atunci cand corpul incearca sa elimine o infectie, acesta devine deshidratat. Trebuie sa bei multe lichide, insa evita sa consumi bauturi alcoolice sau bauturi carbogazoase. Bauturile carbogazoase contin mult zahar ceea ce duce la cresterea rapida a cantitatii de zahar din sange, ceea ce te va face sa te simti mai rau.
Bea apa in mod regulat. In momentul in care simti ca iti este sete, corpul tau este deja deshidratat.
Consuma alimentele pe care le ai in casa
Sursa Foto: The Guardian
Nutrientii cu proprietati de stimulare a sistemului imunitar includ vitamina A (oua, lapte, fructe si legume portocalii precum morcovii sau caisele), vitamina E (nuci, cereale, uleiuri vegetale) si seleniu (carne de pasare, fructe de mare, nuci de Brazilia). Incearca sa consumi cat mai mult usturoi, datorita actiunii sale antimicrobiene.
Scapa de stres
Experimentele realizate pe voluntari arata ca persoanele care au avut recent unele probleme in familie sau la serviciu sunt predispuse la raceala. De multa vreme, stresul este asociat cu suprimarea rezistentei generale la infectii.
De asemenea, poti incerca:
Sursa Articol: Independent