Nu exista o perioada ideala in care sa racesti, insa iarna, mai ales inainte si dupa sarbatori, pare a fi cea mai nepotrivita perioada. Ai atat de multe lucruri de facut: cumparaturi, sa planifici evenimentele de Craciun si Revelion, sa mergi in vizita. Nici o femeie nu are timp sa stea in pat zile in sir si sa se recupereze dupa o raceala puternica, in timp ce ceilalti se bucura de magia sarbatorilor.
Atunci cand apar primele simptome ale racelii (nas ingundat, gat uscat, stranut) si inainte ca organismul sa ia un virus, actioneaza si urmeaza acesti pasi pentru a te putea bucura de spitirul sarbatorilor asa cum se cuvine.
1. Dormi cat mai mult
Intr-o lume ideala, cu totii putem sa lipsim de la lucru atunci cand incepem sa tusim si sa nu facem altceva decat sa dormim. Atunci cand nu ne permitem "luxul" acesta, trebuie sa facem tot ceea ce putem pentru a dormi foarte bine noaptea. De la primele simptome ale racelii, incearca sa dormi cat mai mult. Opt ore de somn pot indeparta raceala. Daca nu te-ai putut odihni peste noapte, incearca sa dormi a doua zi la pranz.
2. Bea multa apa
Sursa Foto: The Green Guide
Atunci cand simti ca racesti, bea cei 2 litri/ zi recomandati de medici, iar daca poti, bea chiar mai multa apa. Astfel, vei fi hidratata, iar secretiile nazale vor fi subtiate, ceea ce inseamna ca nu vei avea nasul infundat.
3. Ia suplimente alimentare
Zincul poate face minuni atunci cand esti racita. Ia o pastila de 10-20 de miligrame de zinc la fiecare doua ore. De asemenea, consuma cat mai mult usturoi sau ulei de echinaceea.
4. Consuma aceste 5 alimente sanatoase
Sursa Foto: Mirror
Renunta la mancarurile cu grasime si la dulciuri si inlocuieste-le cu alimente sanatoase. Daca mananci sanatos, bei multa apa si faci sport in mod regulat, organismul va avea o putere mai mare sa lupte cu raceala. Cand te simti fara vlaga este intotdeauna o idee buna sa consumi multe fructe si legume pentru a inlocui vitaminele si mineralele care ar putea sa iti lipseasca din dieta ta zilnica.
Iata care sunt cele 5 alimente pe care sa le consumi in timpul racelii:
- ardeii grasi (bogati in vitamina C);
- brocoli (bogat in antioxidanti);
- capsunile (sunt antiinflamatoare si reduc inflamatiile care duc la imbolnavire);
- somon (bogat in acizi grasi omega 3, vitamina B12 si vitamina D);
- cartofi (bogati in vitamina A care te ajuta sa previi uscarea excesiva a pielii).
5. Consuma bulion de oase
Daca nu poti sa lipsesti de la lucru atunci cand esti racita, inlocuieste cafeaua sau ceaiul de dimineata cu ceva mai terapeutic: bulion de oase sau apa calda cu lamaie, indulcita cu miere. Cafeaua si ceaiul ne deshidrateaza si pot favoriza aparitia simptomelor gripei si racelii. Asa ca trebuie sa consumi bauturi bogate in electroliti.
6. Gandeste pozitiv
Ai observat ca atunci cand te gandesti mai mult la simptomele pe care le ai, te simti din ce in ce mai rau? In loc sa povestesti colegilor si prietenilor cat de rau te simti, concentreaza-te cinci minute asupra lucrurilor bune din viata ta. Studiile in acest sens au demonstrat ca aceasta tactica poate reduce cu pana la 60% durata racelii.
7. Lasa-i pe altii sa lucreze in locul tau
De cate ori ai pus pe altii pe primul loc in decursul ultimului an? Atunci cand te simti rau, aminteste-ti ca poti sa speli vasele si maine, ca poti sa stai cu picioarele pe canapeaua din living si ca poti sa ii rogi pe ceilalti sa aiba grija de tine. Daca esti casatorita, roaga-l pe sotul tau sa pregateasca cina si sa ii puna pe copii la culcare. Daca esti singura, sun-o pe mama sau pe cea mai buna prietena si roag-o sa iti aduca un bol de supa fierbinte. Cu cat iti dedici mai mult timp pentru a te insanatosi, cu atat mai repede te vei putea bucura de sarbatorile de iarna.
Sursa Articol: She Knows