Cunoscuta si prin supranumele de "vitamina soarelui", vitamina D are un rol esential in ceea ce priveste asigurarea bunei functionar a organismului. Ea este cea care ajuta la absorbtia calciului in oase, deci, la prevenirea aparitiei osteoporozei. Carenta de vitamina D poate produce urmari catastrofale pentru intregul corp.
In cazul persoanelor varstnice, vitamina D este cea care combate fracturile si impiedica fragilizarea oaselor, in timp ce la copii este responsabila cu dezvoltarea armonioasa a sistemului osos si prevenirea rahitismului.
Carentele de vitamina D pot fi asociate cu tulburari serioase, atat la nivelul oaselor, cat si al muschilor. Fragilizarea oaselor si atrofierea musculara face dificil procesul de recuperare si vindecare dupa o boala sau in cazul fracturilor.
Medicii chiar o descriu ca fiind o vitamina minune, echilibrul electrolitic dintre calciu, magneziu, potasiu, densitatea osoasa si pastrarea masei musculare fiind strict influentate de asiguraeea unui aport suficient in fiecare zi.
O intreaga lista a simptomatologiei este asociata deficitului de vitamina D din organism. Un prin simptom, care apare ca semnal al carentei de vitamina D este oboseala. Chiar daca oboseala este resimtita de catre fiecare dintre noi la un moment dat din cauza solicitarii fizice sau intelectuale, acutizarea si accentuarea manifestarilor nu mai pot fi produse de lipsa somnului, ci mai degraba de carenta de vitamina D.
Oricand putem pute oboseala pe seama odihnei necorespunzatoare din timpul noptii si mai putin pe seama lipsei unui nutrient important din corp! Dar odata cu aparitia durerilor de spate care nu pot fi combatute cu ajutorul analgezicelor, este de la sine inteles ca acestea provin din cauza unei carente de vitamina D.
In urma analizelor medicale, specialistul endocrinolog poate institui un tratament medicamentos sau naturist, pe baza de suplimente alimentare. Totusi, cateva plimbari sub razele blande ale soarelui pot remedia un pic din aceasta problema. Atentie, insa, la radiatiile ultraviolete si evitati expunerea prelungita la orele amiezii din zilele toride de vara!
Scaderea densitatii osoase si caderea parului sunt doua dintre simptomele clasice care insotesc carenta de vitamina D din organism. Odata cu inaintarea in varsta, diminuarea masei osoase este un lucru absolut firesc din punct de vedere anatomic. Dar odata aparuta la varstele tinere, este semn ca organismul tau nu are capacitatea de a asimila corect calciul datorita unei carente de vitamina D.
Parul bogat si frumos sunt doua coordonate ale sanatatii organismului. Insa, cadearea firelor de par, in special la varstei tinere, poate fi un semn ca suferi de un deficit al acestei vitamine sau, mai grav, ca te confrunti cu probleme de natura hormonala.
Depresia, neputinta, hipertensiunea arteriala si slabiciunea musculara sunt si ele semne clare ale rahitismului.
Uneori, nici chiar medicamentele nu rezolva problema la fel de eficient si de rapid precum o fac alimentele consumate in starea lor naturala.
Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, galbenusul de ou, ficatul de vita, cerealele, nucile, merele, lactatele. Dacă nici acestea nu sunt suficiente, poti apela la suplimentele alimentare cu vitamina D, care se gasesc sub 2 forme: D2 - ergocalciferol (acelasi tip care se gaseste si in alimente) sau D3 – colecalciferol (forma obtinuta prin expunerea la soare).
Consumul a 4-5 oua pe saptamana este o sursa buna de vitamina D, de calciu si nutrienti de o calitate superioara.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda o doza zilnica de vitamina D de 600 UI, in cazul persoanelor adulte, de 400 UI, pentru copiii mici, si de 400-600 UI in cazul copiilor si adolescentilor