Pentru multe dintre pacientele cu cancer de sân, operația face parte din protocolul de tratament. Există mai multe tipuri de intervenții chirurgicale pe care medicii le aplică, iar pacientele trebuie să înțeleagă că fiecare dintre ele presupune atât riscuri, cât și complicații. Ce măsuri de prevenție se iau privind complicațiile operatorii în cancerul de sân, ne-a explicat Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR.
Complicațiile operatorii în cancerul de sân, dar și post-operator
„Orice intervenție chirurgicală este grevată de complicații, indiferent că vorbim de mastectomie totală radicală sau de tratamentul conservator al cancerului de sân. Noi avem complicații precoce și tardive, complicații locale și generale.
Cea mai frecventă complicație dintre ele este seromul, adică acumularea de serozitate la nivelul plăcii operatorii. O altă complicație întâlnită mai frecventă în timpul intervenției este hemoragia, însă și aceasta este gestionabilă. Mai putem întâlni hematom post-operator, destul de frecvent, infecții. Putem întâlni complicații tromboembolice. Aceasta este o complicație generală și apare în principiu dacă o pacientă are afecțiuni cardiovasculare, are tulburări de coagulare sau nu-și administrează antibioprofilaxia și profilaxie antitrombotică.
Putem avea complicații cum sunt nevrite, nevralgii, limfangite, limfedem. Și din cauza acestui limfedem, adică al brațului gros, pacienta poate avea redoare de umăr, pentru că mobilitatea este redusă. Putem avea complicații mai serioase, cum ar fi recurență locală, recurență în sân, în mușchiul pectoral, recurență în axilă. Putem avea metastaze la distanță în cazul în care practicăm o rezecție largă, putem să avem dehiscență de suturi. Dacă practicăm tratament conservator și mobilizăm lambouri, acestea pot suferi leziuni trofice, leziuni necrotice.
Și o altă complicație poate fi durerea cronică datorată unei cicatrici vicioase și produce durere cronică la nivelul plăgii operatorii post-operator”, a explicat pentru „Ce se întâmplă, Doctore?” Dr. Cristina Lazăr, medic specialist chirurgie generală, Spitalul Clinic SANADOR.
#cancerdesan #complicatii #sanador
Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?