cupio.ro/

Cum comunici cu un copil tacut pentru eficientizarea relatiei?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Comunicarea este considerata de catre psihologi drept secretul reusitei relatiei parinte-copil. Cel putin asa ne spune o axioma pe care o deprindem inca din primii ani de scoala. Comunicarea ne ajuta sa ne exprimam trairile, emotiile, sa cerem un lucru pe care ni-l dorim si sa ne bucuram de acesta. Timiditatea este considerata un mare impediment atunci cand vine vorba de relationare, care impiedica, vizibil, comunicarea. Drept urmare, un copil tacut va dezvolta un soi de timiditate accentuata, care, in timp, poate conduce la anxietate si,  mai grav, interiorizare.

Comunicarea cu un copil tacut nu este deloc usoara. Drumul pana la comunicarea reala, eficienta, si armonioasa este adesea lung si uneori intrerupt brusc de factori care ne fac sa ne simtim neputinciosi in fata capriciilor destinului.

Iata, asadar, 3 optiuni simple pe care psihologii, dar si specialistii in parenting ni le propun in vederea imbunatatirii comunicarii cu un copil tacut:

Schimba-ti scopul

Desi foarte multi dintre noi sunt de parere ca baza comunicarii este intretinuta prin intermediul cuvintelor, totusi, psihologii ne atrag atentia ca lucrurile nu se prezinta intotdeauna in felul acesta! Alaturi de cuvinte, limbajul paraverbal si non-verbal, dar si anumite gesturi pe care noi, parintii, le facem fata de copiii nostri pot valora, uneori, mai mult decat o mie de cuvinte.

Copiii sunt fiinte egocentrice si, din aceste motive, este mult mai usor sa mentii o relatii apropiata si eficienta discutand pe baza lucrurilor care ii pasioneaza. Mai mult decat atat, in cazul unui copi tacut, cultivarea unei relatii frumoase se poate realiza si in deplina tacere. O mangaiere pe crestet, servirea mancarii preferate a celui mic ori un film vizionat, in familia ajuta la mentinerea si chiar la impulsionarea, in sens pozitiv, a comunicarii cu un copil tacut. De foarte multe ori, un copil tacut nu are nevoie de foarte multe cuvinte pentru a intelege iubirea si apropierea parintilor fara de el, cat si semnificatia gesturilor pe care acestia le fac ca el sa se bucure de viata.

relatie copil tacut

Sursa: gabrielalexandra.files.wordpress.com

In concluzie, nu trebuie sa facem un scop in sine din a vorbi incontinuu! A comunica eficient inseamna de a stapani arta comunicarii non-verbale si paraverbale si de a-i arata, prin diferite mijloace, cat de mult tii la el.

Tacerea este de aur in cazul unui copil tacut!

Pare greu de inteles pentru multi dintre noi, insa zicala "tacerea este de aur" isi pastreaza o semnificatie apartie si in cazul relationarii eficiente dintre parinti si copii. Mai mult decat atat, unii dintre copii chiar nu sunt inzestrati cu abilitatea de a vorbi foarte mult! Asa ca, nu-l forta sa comunice daca nu isi doreste acest lucru! Da dovada de maturitate si transmite-i ca ii intelegi nevoile si dorintele si vei observa ca relatia cu acesta va suferi o imbunatatire substantiala!

In plus, ca parinte, trebuie sa dai dovada ca ii intelegi frustrarile, ca il apreciezi pentru ceea ce este, astfel ca vei putea construi o relatie solida si de lunga durata.

Renunta la intrebari

De foarte multe ori, un copil tacut va deveni frustrat din cauza intrebarilor continue, adesea suparatoare. Copiii considera intrebarile aparent banale drept plictisitoare, indiscrete si deranjante, fapt ce ii incalca intimitatea.

copil tacut

Sursa: kidizi.ro

Potrivit opiniilor psihologilor, cheia comunicarii perfecte este la parinti...ei detin abilitatea de a schimba, din mers, tonalitatea pe care se adreseaza copiilor. Construirea unei relatii solide cu un copil tacut se poate realiza si prin inlocuirea intrebarilor, adesea frustrante, cu exclamatii sau afirmatii, care il va inveseli, instant, pe cel mic.

 

melimeloparis.ro