Cum afecteaza consumul de alcool calitatea somnului nostru?

Cum afecteaza consumul de alcool calitatea somnului nostru?

Majoritatea dintre noi considera ca doar cei dependenti de alcool sau cei care consuma alcool in exces pot fi supusi efectelor negative. Dar tot mai multe studii au ajuns la o concluzie total diferita.

Un studiu recent realizat de Medical News Today arata ca pana si consumul unei singure bauturi ne poate scurta viata.

Un nou studiu condus de o echipa de cercetatori din Finlanda au urmarit 4.098 de barbati si femei cu varsta cuprinsa intre 18 si 65 ani. Inima acestor persoane batea neregulat iar cercetatorii au facut
o analiza a somnului acestora pe parcursul a 2 nopti. O parte dintre ei au consumat
alcool iar cealalta parte nu a consumat alcool.

Variatiile batailor inimii sunt regularizate de catre sistemul nervos autonomic al omului.

Oamenii de stiinta au urmarit calitatea somnului, participantii fiind examinati dupa primele 3 ore de somn dupa ce au consumat alcool. Au fost luate in calcul greutatea participantilor la studiu dar si doza de alcool consumata, respectiv o cantitate mica, moderata sau mare.

Studiul a dezvaluit faptul ca consumul de alcool reduce calitatea somnului. Mai exact, chiar si un aport scăzut de alcool a redus redresarea fiziologică pe care o oferă în mod normal somnul cu 9,3%.
Cu toate acestea, dovezile arată că, în ciuda faptului că sunteți tineri și activi, sunteți în continuare sensibili la efectele negative ale alcoolului asupra recuperării atunci când dormiți “.

“Este greu sa apreciezi la adevarata valoare importanta somnului, atat in ceea ce priveste calitatea cat si cantitatea acestuia”, precizeaza profesorul Myllymäki.
.
Desi este posibil sa nu putem intotdeauna sa adaugam ore la timpul nostru pentru dormit, avand o perspectiva asupra modului in care comportamentul nostru influenteaza calitatea restaurarii somnului nostru , putem invata sa dormim mai eficient. O mica schimbare, atata timp cat este cea potrivita, poate avea un impact mare asupra imbunatatirii vietilor noastre.

Sursa: Medical News Today

Facebook Comments
Comenteaza folosind FaceBook