cupio.ro/

Cornetele nazale – o problema mondiala

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Ce trebuie sa stii despre cornetele nazale?

Cornetele nazale sunt mici formatiuni anatomice situate pe peretele lateral al foselor nazale. Acestea sufera o crestere in volum ca urmare a prezentei unor factori nocivi, printre care putem sa enumeram noxele, aerul poluat, factorii alimentari, terenul alergen, dar si fumatul.

Atunci cand exista un factor favorizant, la nivelul cailor nazale se instaleaza microorganisme, de regula virusi, care provoaca hipertrofierea acestora si aparitia obstructiei nazale, cogestie si senzatia de nas infundat. Se spune, potrivit opiniilor cunoscutilor medici specialisti ca cel putin 1,5 miliarde de oameni, la nivel global sufera din cauza acestei afectiuni. Aceste simptome, ce sunt cunoscute sub numele de rinite, daca nu sunt tratate, se pot croniciza, provocand, in timp, scaderea capacitatii respiratorii, diminuarea functiei olfactive, viata fiind chinuitoare pentru bolnav.

Tipuri de rinite

In situatia in care manifestarile  pe care le au cornetele nazale hipertrofice persista in timp, este indicat sa consultati un medic specialist, care va investiga cazul, atat prin intermediul unui consult primar de specialitate, urmat de investigatii suplimentare, care vor stabili diagnosticul si natura rinitei.

Daca se stabileste ca exista un fond alergic care provoaca marirea acelor formatiuni anatomice, care impiedica o respiratie corecta, medicul orl-ist va indica pacientului un tratament antihistaminic, urmat de medicatie antiiflamatorie si picaturi de nas pentru eliminarea rinoreei, pe baza de corticosteroizi. Daca afectiunea este mai usoara, se pot recomanda spalaturi nazale pentru inlaturarea polenurilor, a pufului de plop si a altor alergeni, pe baza de apa cu sare sau bicarbonat. Dupa evitarea expunerii la factorul alergic, nasul nu va mai curge, bolnavul nu va mai stranuta, iar obstructia nazala se va diminua.

Sursa: hmh.net

Cum tratam chirurgical hipertrofia excrescentelor?

In cazul in care se ajunge la concluzia ca hipertrofia se datoreaza microrganismelor care au patruns in organism prin intermediul cailor aeriene, se va da tratament local pentru a combate infectia. Aceasta va trebui sa treaca in maxim 7-10 zile. Daca se cronicizeaza, iar persoana in cauza nu mai raspunde medicatiei,simptomele sunt atat de suparatoare, incat se resimte o stare de sufocare, mai ales noaptea,  atunci se impune, in mod categoric interventia chirurgicala, care presupune sa se extraga cornetele nazale afectate si descongestionarea cailor respiratorii superioare. In ultimii ani, a fost introdusa in Romania si tehnologia de reducere in volum cu radiofrecventa, ce nu necesita spitalizare, este o procedura simpla, dureaza cam 10 minute, iar pacientul se va recupera in cateva zile.

melimeloparis.ro