cupio.ro/

Congelarea produselor alimentare: 6 mituri cunoscute

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Anual, mii de tone de mancare sunt aruncate in intreaga lume, din cauza cantitatii mare de alimente care este achizitionata saptamanal din marile magazine. In plus, cercetarile sociologice arata ca oamenii au tendinta de a cumpara o cantitate exorbitanta de alimentate si a umple necorespunzator frigiderul. Pentru a pastra prospetimea produselor pentru o perioada mai lunga de timp, specialistii recomada congelarea produselor alimentare.

Totusi, acestia atrag atentia asupra faptului ca produsele de origine animala si vegetala au o anumita durata de valabilitate. De aceea, chiar si congelate, trebuie sa fim atenti la la orice schimabre de gust, culoare sau miros care ne poate atrage atentia.

Foarte multi dintre noi ne simtim adesea vinovati pentru cantitatea mare de macare aruncata la gunoi si pentru colectarea necorespunzatoare a acesteia.

5 mituri legate de congelarea produselor alimentare sunt cele mai cunoscute si atent studiate, unele dintre ele fiind negate de catre experti.

Poti congela toate alimente?

congelarea produselor alimentare: salata

Sursa: pexels.com

Este o intrebare care sta, cu siguranta, pe buzele tuturor, mai ales a celor dintre noi care suntem extrem de ocupati si preferam sa mergem mai rar la cumparaturi.

Desi este adevarat ca majoritatea produselor pot fi congelate in conditii optime, sunta anumite alimente care nu au ce cauta niciodata in interiorul unui congelator. Verdeturile delicate, precum salata, practic sunt supuse unui proces de dezintegrare in momentul inghetarii si al dezghetarii. De asemenea, sosurile cremoase care sunt congelate se pot coagula in momentul in care sunt dezghetate. De asemenea, cafeaua nu ar trebui stocata in congelator, nai ales boabele prajite. Uleiule care le compun se separa la temperaturi joase, permitand cafele sa absoarba, in intregime, toate aromele.

De asemenea, este interzisa congelarea produselor alimentare care sunt ambalate in conserva sau ouale in coaja. Insa, produsele se pot congela in conditii optime daca sunt scoase din ambalajul lor original, ori ouale scoase din coaja.

Congelarea produselor alimentare se poate realiza pe o perioada nelimitata?

Sursa: e.wikipedia.org

Din punct de vedere al sigurantei alimentare, specialistii recomanda congelarea produselor alimentare pe o perioada nedeterminata. Insa, acest proces poata dauna calitatii alimentului proportional cu durata inghetarii sale. USDA recomanda o durata optima pentru ca produsele ce sunt tinute la congelator sa corespunda tuturor standardelor de calitate:

Astfel, supele, tocanitele, carnea gatita se pot pastra pentru o durata de 2-3 luni, carnea de vita, pulpele, pieptul si fripturile pot fi mentinute corespunzator intre 4 si 12 luni, pasarile de curte gatite, 4 luni, iar cele nepreparate intre 9 luni si 1 an.

Este bine, totusi, ca alimentele sau nu fie depozitate in plastic sau in ambalajul original.

Congelarea distruge bacteriile?

Procesul de inghetare contribuie la mentinea bacteriilor inactive, insa nu le poate distruge. Asadar, contaminarea alimentului inante de congelare ca atrage dupa sine mentinerea bacteriilor daunatoare. De aceea, specialistii recomanda ca alimentele decongelate sa fie gatite la temperatura corespunzatoare ca unica modalitate de asigurare a sigurantei alimentelor.

Mancarea congelata contine mai putini nutrienti decat mancarea proaspata

congelarea produselor alimentare

Sursa: wikimedia.org

Cercetarile efectuate de catre specialistii americani releva, de fapt, contrariul. Din punct de vedere nutritional, se pare ca fructele si legumele congelate sunt considerate mai sanatoase decat o buna parte a produselor proaspete vandute in supermarketuri. Pentru a le asigura o durata de valabilite mai ridicata, producatorii si comerciantii recurg la procesarea lor in momentul in care ajung la maturitate.

Asadar, daca suntem ingrijorati ca prin congelarea produselor alimentare vom pierde o cantitate importanta de substante nutritive, nutritionistii recomanda sa consumam alimentele la scurt timp dupa achizitionarea acestora, deoarece la cateva luni dupa congelarea lor, nutrientii isi pierd calitatea in mod inevitabil.

De asemenea, o mai buna conservare a vitaminelor se realizeaza, paradoxal, prin inabisirea sau prepararea alimentului la microunde, decat prin fierbere.

Odata ce au fost dezghetate, alimentele nu mai pot fi recongelate fara a fi prelucrate termc inainte

Sursa: se.depositphotos.com

Un alt mit care daunuie in lumea medicala este ca alimentele ce au fost decongelate trebuie prelucrate termin, inainte de a fi puse la congelator. Totusi, expertii spun ca nu ar fi o problema ca sa punem inapoi la frigider un produs pe care -am decongelat, in prealabil, atat timp cat nu a stat la temperatura camerei mai mult de 2 ore, sau o ora si jumatate la 90 de grade.  Cu toate acestea, decongelarea, urmata de  congelarea produselor alimentare poate avea o consecinta nefasta asupra calitatii si degradarii texturii alimentului in decursul acestui proces.

Asadar, chiar daca din punct de vedere tehnic, mancarea se poate gati in conditii maxime privind siguranta alimentara, totusi, din punct de vedere culinar, este de preferat ca recongelarea sa fie evitata pe cat posibil.

 

 

melimeloparis.ro