cupio.ro/

Colonoscopia: de ce trebuie făcută?

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

În cadrul interviului video pe care ni l-a acordat, dr. Mădălina Ilie Stan a trecut în revistă factorii de risc pentru cancerul de colon și situațiile în care se recomandă colonoscopia.

"Din păcate, majoritatea oamenilor au o preconcepție greșită. În momentul în care aud de colonoscopie, se gândesc la o investigație dureroasă și de aceea, foarte mulți o evită.

Noi facem colonoscopiile cu sedare, cu medic anestezist, și este complet nedureroasă. Colonoscopia înseamnă de fapt vizualizarea întregului colon cu ajutorul unei camere video. Prin colonoscopie, putem detecta polipii de colon, care sunt leziuni preneoplazice. Putem extrage acești polipi în cadrul aceleiași ședințe și practic, putem preveni secvența de transformare a polipilor în cancer.

La persoanele cu risc standard, screeningul începe de la vârsta de 50 de ani, dar conform recomandărilor specialiștilor americani, vârsta a scăzut la 45 de ani. Conform ghidurilor, colonoscopia ar trebui repetată la 10 ani dacă persoana respectivă nu prezintă alt factor de risc.

Dacă pacienții au și alți factori de risc precum polipozele sau cancerele în familie, atunci frecvența colonoscopiilor scade la 1-2 ani.

Dacă se exemplu, unei persoane i s-a scos un polip, frecvența colonoscopiei depinde de gradul de displazie, de histopatologia polipului respectiv. Această frecvență poate fi de la câteva luni până la câțiva ani. Totul depinde de condiția predispozantă a fiecărui pacient în parte" ne-a declarat medicul Mădălina Ilie Stan.

În cadrul materialui video, dr. Mădălina Ilie Stan a vorbit și despre simptomele care ar trebui să aducă pacienții la medic, mai ales că există situații când cancerele colo-rectale apar și la vârste tinere. Aflați care sunt semnele care ar trebui comunicate specialistului din interviul realizat cu medicul primar gastroenterologie!

Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3

Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?

melimeloparis.ro