cupio.ro/

Cine poate face vaccinul pentru HPV? Dr. Emel Nuraltay explică pentru CSID.ro

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Virusul HPV este unul dintre cele mai răspândite microorganisme. Există mai multe tulpini, cele mai periculaose fiind 16 și 18, care dau 70 la sută dintre cancerele de col uterin. Însă HPV poate da și alte tipuri de cancere precum cel penian, anal sau faringian. În interviul video pe care ni l-a acordat, dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică, Spitalul Clinic SANADOR a precizat modul în care se pot preveni prin vaccinare toate aceste tipuri de cancer.

"Vaccinul Gardasil, care este disponibil și în România, este un vaccin nonavalent, deci vizează 9 tulpini de HPV. Aceste tulpini sunt 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 și 58. Sunt tulpinile cel mai frecvent întâlnite la pacientele cu leziuni preneoplazice, neoplazice, la pacienții bărbați care au cancer de penis, de laringe și cancer anal. De asemenea, se adresează pacientelor care au tulpini HPV care dau condilomatoză tegumentară. Toate aceste patologii pot fi acoperite de vaccinul nonavalent accesibil și în România.

Pe lângă Australia, și Marea Britanie are un procent enorm de femei și fete tinere vaccinate, cu o scădere reală a incidenței cancerului de col uterin la femeia în perioadă fertilă, la sub 5 la sută.

Vaccinarea se face la fetele tinere, începând cu 9 ani. Există o categorie de vârstă 9-14 ani sau 11-14 ani, la care vaccinarea se poate face în două doze, a doua la un interval de 6 luni de la prima doză.

Există și vaccinarea femeilor în perioda fertilă între 14 și 45 de ani. Aici, în funcție de începerea vieții sexuale, vorbim despre două doze sau despre 3 doze. Dacă femeia și-a început viața sexuală, se administrează 3 doze: doza a doua la 2 luni de la prima doză, iar doza a treia la 6 luni de la prima doză.

Se pot vaccina și băiețeii. Chiar recomandăm vaccinarea băieților pentru că bărbatul este un vctor de transmitere a virusului. Dincolo de a-și proteja viitoarea parteneră în perioada adultă, este important și pentru bărbat, pentru că el poate face cancer penian, anal sau laringian.

Așadar, recomandăm vaccinarea fetițelor, băieților, femeilor și bărbaților, aflați în perioada fertilă până la 45 de ani" spune dr. Emel Nuraltay, Șef Secție Obstetrică, Spitalul Clinic SANADOR.

Mai multe informații despre HPV și vaccinare puteți afla din materialul video!

Citește aici despre HPV- https://bit.ly/37utO4n

Dacă ți-a plăcut acest video dă subscribe canalului nostru de Youtube. Apasă pe clopoțel dacă vrei să primești notificări cu noutăți- https://bit.ly/3J9tOV6

Website: www.csid.ro
Facebook – http://bit.ly/2WpKjVp
Instagram – http://bit.ly/2S95ZWy
Twitter - http://bit.ly/2UoxeK8
Intră si TU în comunitatea CSID de pe Facebook: http://bit.ly/2tiCWl3

#csid #vaccin #hpv

Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?

melimeloparis.ro