cupio.ro/

Chirurgia glandelor suprarenale. „Chirurgia glandelor suprarenale presupune un diagnostic bun”

Gazduire Web & domenii - speedhost.ro

Glandele suprarenale sunt două glande mici localizate deasupra rinichilor. Ele produc hormoni care controlează activitatea multor organe și țesuturi din organism și sunt esențiale pentru menținerea sănătății, precum și pentru funcționarea normală a inimii, rinichilor și a altor organe. Despre chirurgia glandelor suprarenale ne-a vorbit Dr. Radu Mihai, chirurg endocrin la Oxford.

Ce presupune chirurgia glandelor suprarenale?

„În primul rând, chirurgia glandelor suprarenale presupune un diagnostic bun, presupune identificarea pacienților. Este o chirurgie rareori necesară. Poate într-o țară de populația României e nevoie să se facă 300 de operații suprarenale într-un an, nu mai mult, ceea ce e un număr relativ mic într-o zonă atât de mare. Poate nu sunt nici 10 pe județ. N-ai crede că numai atât.

Deci cred că pentru chirurgia suprarenală, primul lucru este să existe un mecanism prin care pacienții care au nevoie sunt identificați și explorați încât operația să poată fi făcută fără dificultăți. Trebuie un diagnostic ferm, în care rolul endocrinologului este cel mai important. Unele din tumorile suprarenale sunt funcționale, adică produc o cantitate excesivă de hormon pe care glandele normale le fac. Oricum asta este biologia noastră, cum funcționăm. Și atunci, în funcție de genul de tumoră e posibil ca pacientul să aibă un exces de astfel de hormon, fie cortizol, și atunci se numește sindrom Cushing, fie aldosteron și atunci generează hipertensiune, fie adrenalină și atunci e o tumoră care se numește Feocromocitom.

Deci presupune un diagnostic, iar după aceea, din punctul meu de vedere, presupune un mecanism prin care cei care identifică astfel de pacienți și unde să trimită un astfel de pacient pentru operație. Pentru că sunt puține centre medicale care acumulează experiență suficientă și sunt puțini chirurgi care acumulează o expertiză în acest domeniu”, ne-a explicat Dr. Radu Mihai, chirurg endocrin la Oxford.

Sursa: Youtube / Ce se întâmplă, doctore?

melimeloparis.ro